A felnőttek fele nem él meg fizetéséből

Vágólapra másolva!
A magyar felnőtt lakosság 74 százaléka elégedetlen családja jelenlegi gazdasági helyzetével, derül ki a GfK felméréséből. A felnőttek egyharmada szerint öt év múlva háztartása anyagi helyzete valamivel vagy sokkal jobb lesz, míg húsz százalékuk rosszabbodásra számít. A megkérdezettek 49 százaléka szerint főállású jövedelme összességében nem elég a megélhetéshez.
Vágólapra másolva!

Öt év múlva háztartása anyagi helyzete valamivel vagy sokkal jobb lesz, véli a magyar felnőttek közel egyharmada. Húsz százaléknyi kisebbség számol rosszabbodással, míg a lakosság közel fele úgy gondolja, hogy nem változik az életszínvonala - derül ki GfK Piackutató Intézet [origo]-hoz eljuttatott idei életstílus-kutatásaiból.

A lakosság többségének nincs megtakarítása/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20031029alakossag.html

Családja jelenlegi gazdasági helyzetével a magyar felnőtt lakosság 26 százaléka elégedett, míg a többség, 74 százalékuk elégedetlen. A GfK vizsgálata a legnagyobb eltéréseket az iskolai végzettség szempontjából tárta fel. Amíg a diplomások 42 százaléka mondja magát elégedettnek, addig csak fele ekkora az arány a szakmunkásképzőt végzettek vagy annál kevésbé képzettek körében.

A véleményeket természetesen az anyagi helyzet is befolyásolja. A havi nettó 80 000 forintnál kevesebb jövedelemmel rendelkező háztartásban élők között jóval kevesebben elégedettek, mint akiknek magasabb a keresetük.

A 15 éves és idősebb felnőtteket reprezentáló 1000 fő személyes megkérdezésével végzett kutatás megállapította: az idén megkérdezettek nagyobb része, 45 százaléka gondolja, hogy tíz évvel ezelőtt valamivel vagy sokkal jobb anyagi körülmények között élt. További 35 százalék körülbelül ugyanolyan helyzetben volt, mint most. Mindössze 20 százalék számolt be javulásról.

A kérdésre, hogy mit gondol, mennyi ideig fog tartani, amíg eléri azt az életszínvonalat, amellyel elégedett lesz, legtöbben három-öt évet jelöltek meg. Azután hat-tíz év, majd a több mint tíz év következik. A válaszadók 17 százaléka úgy gondolja, sohasem éri el azt az életszínvonalat, amellyel megelégedne. További 20 százalék pedig nem tudja a választ.

Egyre több készpénz a háztartásoknál/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20031001egyre.html

A válaszadók 70 százaléka számára a pénz eszköz családja jövőjének biztosítására, míg 41 százalék azt az elvégzett munka megérdemelt díjának tartja. Utána következik a szavazatok 22 százalékával, hogy a pénz lehetőséget nyújt az élet apró örömeinek élvezetére. Problémáinak elfelejtéséhez segíti hozzá a válaszadók 11 százalékát. Mindössze 4 százalék képviseli azt a felfogást, hogy a pénzt el kell költeni, mert a jövő bizonytalan.

A megkérdezettek 49 százaléka szerint főállású jövedelme összességében nem elég a megélhetéshez. Jóval kisebb rész, 29 százalék véli azt, hogy megél a főállásából. Tanácstalan a kérdésben a fennmaradó 22 százalék.

Általában elmondható, hogy a magasabb társadalmi státusúak és a képzettebbek körében nagyobb az elégedettek aránya. Azután lefelé haladva a társadalmi státusok, majd a végzettségi kategóriák között egyre kisebbek az elégedettségi mutatók. A korosztályok közül a 15-30 évesek látják legpozitívabban a saját helyzetüket - derül ki a felmérésből.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről