Már kétmilliárd forint értékű FHB-részvény van magánkézben

Vágólapra másolva!
Már 2 milliárd forint értékű FHB-részvény van magánszemélyek birtokában, mondta az [origo]-nak a vezető forgalmazó Concorde Rt. igazgatója, Boris Mihály. Ez minden előzetes várakozást felülmúl, mert a banki papírt névértékének akár négy-ötszöröséért is kínálják. Az eredetileg szerdáig tartó, hazai magánbefektetőknek felajánlott FHB-részvényjegyzést nem zárták le, így csütörtökön és pénteken is hozzá lehet jutni a papírkhoz.
Vágólapra másolva!
Sokan érdeklődnek az FHB részvények iránt/uzletinegyed/befektetes/20031112sokan.html

Az ÁPV Rt. első körben a Földhitel- és Jelzálogbank (FHB) részvényeiből 350 ezer darab, egyenként ezer forint névértékű, névre szóló törzsrészvényt ajánlott fel értékesítésre. Ez a mennyiség szerdán elfogyott, mondta az [origo]-nak Boris Mihály. Túljegyzés esetén további, maximum 550 ezer darab papírt jegyezhetnek a befektetők, méghozzá két lépcsőben: az ÁPV Rt. először további 250 ezer darabot adhat el, majd további 300 ezer darab részvényt csoportosíthat át. Összesen legfeljebb 900 ezer darab részvény kerülhet értékesítésre.

FHB részvényigénylés

Részvényt igényelni - személyesen, vagy meghatalmazott által - akkor lehet, ha az igénylő a részvényigénylési helyek valamelyikénél ügyfél- és értékpapírszámlával rendelkezik. Van lehetőség internetes igénylésre is, a Concorde Értékpapír Rt-nél internetes értékpapír forgalmat lehetővé tevő számlával. Részvényt igényelni kétféle módon lehet: a 4900 forintos maximum ár teljes befizetésével legfeljebb 20 ezer darabot, illetve árkedvezmény igénybevételével legfeljebb 300 darabot. Az árkedvezmény mértéke részvényenként 300 forint. Az árkedvezményt csak érvényes magyar személyi igazolvánnyal rendelkező magánszemélyek vehetik igénybe és ezeket a részvényeket 2004. május 15-ig elidegenítési tilalom terheli (ez a hátralék kifizetésével és az árkedvezmény visszafizetésével feloldható).

A szerdai jegyzés fordulópont volt

Az ÁPV Rt. természetesen minél több részvényt szeretne értékesíteni, mondta Boris Mihály. Eddig minden jegyzési napon emelkedett a vásárlások száma, a szerdai nap pedig fordulópont volt: sokan előrehozták igénylésüket attól félve, hogy lezárul a jegyzés. A jegyzést elvileg már csütörtökön is le lehetne zárni, de látva a szerdai és a csütörtökön eddig befutott igényléseket, a Concorde Rt. igazgatója szerint valószínű, hogy pénteken délután három órakor zárul csak a papírok értékesítése.

A tervek szerint a nyilvános értékesítési ár a részvényigénylés lezárultát követően már hétfőn megjelenik a Magyar Tőkepiacban, a Magyar Hírlapban és a Népszabadságban. A hétfői megjelenés azonban attól függ, hogy a szombati egyeztetés után sikerül-e rávenni a lapokat arra, hogy már hétfőn közöljék az adatot, mondta Boris Mihály. A Concorde Rt. hétfőn sajtótájékoztatót tart, de mivel minden említett lapban kötelezően közölnie kell az árat, elképzelhető, hogy azt csak az eredetileg tervezett időpontban, kedden tudja megtenni.

A piacot először meglepte a kibocsátási ár felső határa

A nyilvános, kisbefektetők számára is elérhető jegyzéssel párhuzamosan zajlik a zárt körű, aukciós jellegű jegyzés is, ahol intézményi befektetők licitálnak egymásra. Az ő versenyük, kötelező árajánlataik alapján dönti el az ÁPV Rt., hogy milyen árat alkalmaza kisbefektetőkre.

A piacot korábban meglepte, hogy az FHB nyilvános értékesítésénél a kibocsátási ár felső határát részvényenként 4900 forintban állapították meg. Így az ÁPV Rt. akár 16 milliárd forintot is bezsebelhet az FHB felének eladásából, írta a Bankweb.hu. Az elemzők korábban a névérték két-háromszorosára, azaz 2000-3000 forint közötti árra számítottak. A Concorde Rt. azonban indokoltnak tartotta a négy-ötszörös árat, mivel a jelzálogbank harmadik negyedéve rendkívül jól sikerült. A Concorde ügyvezető igazgatója, és a tőzsde elnöke, Jaksity György szerint még ezen az áron is a tőzsde egyik legolcsóbb részvénye a jelzálogbanki papír.

FHB-részvényt igényelni a nyilvános értékesítés vezető forgalmazójánál, a Concorde Értékpapír Rt.-nél, valamint az Erste Bank Befektetési Rt.-nél, az Erste Bank Rt., az Inter-Európa Bank Rt., a Postabank és Takarékpénztár Rt. kijelölt fiókjaiban és a Postabank Értékpapír Rt.-nél, valamint a BNP Paribas Hungária Rt.-nél lehet.

Az FHB az egyik legnyereségesebb bank

Jelentős eredményjavulás az FHB-nél/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20030924jelentos.html

Az FHB Magyarország első és egyetlen független jelzálogbankja, saját tőkéje meghaladja a 10 milliárd forintot. Idén az első 9 hónapjában 30 százalék feletti tőkearányos nyereséget ért el, ezzel az egyik legnyereségesebb bank Magyarországon. Az elmúlt 3 évben az FHB 250 milliárd forint értékű jelzáloglevelet bocsátott ki, ezeknek tőzsdei forgalma az idei első félévében meghaladta az 50 milliárd forintot. A Budapesti Értéktőzsde tavaly és tavalyelőtt az FHB-t az "Év Legjobb Hitelpapír-kibocsátója" címmel díjazta. A bankvezetés minél nagyobb mértékű, de legfeljebb az adott évi adózott eredmény 25 százalékára vonatkozó osztalékfizetésre tervez javaslatot tenni a 2003-as üzleti évtől kezdődően, írta a Bankweb.hu.

Nyilvános ajánlat az FHB részvényeire/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20031103nyilvanos.htmlIndul az FHB magánosítása/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20031027indul.htmlTizennégyszeresére nőtt az FHB eredménye/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20030812tizennegyszeresere.htmlNemzetközi piacra lép az FHB/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20030717nemzetkozi.htmlTőkeemelésről döntött az FHB közgyűlése/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20030523tokeemelesrol.html
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről