A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMárton Anna
09:00VívásAnna Marton-Katherine Paredes
HUNPusztai Liza
11:15VívásLiza Pusztai-Michela Battiston
HUNSzűcs Luca
11:15VívásMartina Criscio-Luca Szucs
HUNKovács Richárd
12:20ÖkölvívásHarrison Garside-Richard Kovacs
HUNDósa Dániel
13:05VívásDaniel Dosa-Abdelrahman Tolba
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

Kamatemelést várnak az elemzők

Vágólapra másolva!
Csütörtökön reggel a forint jelentősen gyengült az euróval szemben, és 6,45 százalékon állt az intervenciós sáv erős oldalán, ami 100 bázisponttal, tehát 1 százalékkal gyengébb a szerda délutáni szinthez képest. Az euró árfolyama megközelítette a 265 forintot. Elemzők kamatemelést valószínűsítenek. 
Vágólapra másolva!

A közös európai fizetőeszközzel 263,90-264,40 forint között kereskedtek csütörtökön nyitás után, ami több mint 3 forinttal gyengébb a szerda délutáni 261,30 forintos átlagszinthez képest. Az ING Bank vezető elemzője, Barcza György szerint válság közeli helyzet alakult ki. A csütörtöki államkötvény-aukció meghatározó az árfolyam alakulásában, a külföldi intézményi befektetők ugyanis a héten többször tesztelték a Magyar Nemzeti Bankot azzal, hogy államkötvény-eladással gyengítették a forint árfolyamát. Azt nézték, hogy a jegybank milyen euró-forint szinten avatkozik be.

Új eszközzel küzd a jegybank a spekulánsok ellen/uzletinegyed/befektetes/20031105neelesitsd.html

A legutóbbi 5 és 10 éves futamidejű államkötvény aukciója négy hete volt, amikor is a külföldiek elkezdték kivonulásukat a piacról, és a jegybank kénytelen volt tőle nem megszokott módon vásárlással beavatkozni az állampapírpiacon. A mai, csütörtöki aukcióra az Államadósság Kezelő Központ csökkentette a kibocsátásra kerülő 5 és 10 éves állampapírok mennyiségét, hogy magasabb árfolyamokat -alacsonyabb hozamokat - érjen el a kibocsátáson. A magas hozamok ugyanis az elemző szerint akár 0,3 százalékkal növelhetik a költségvetési hiányt, ami 2004-ben 4,6 százalékról 4,9 százalékra nőne. Emellett a gyenge forint árfolyamnak inflációgerjesztő hatása is lehet, és a 265 forintos szint (a tervezett 255 forintos szint helyett) a jövő év végére 0,4 százalékkal emelheti a fogyasztói árindexet, és így a tervezett 5,9 százalék helyett akár 6,3 százalékos is lehet.

A 10 éves állampapírok hozamszintje 120 bázisponttal magasabb, mint két hónappal ezelőtt. Az elemző szerint ilyen helyzetben a jegybank 150 bázispontos kamatemeléssel tudná a helyzetet stabilizálni. A Hamilton International Tőzsdeügynökség Rt. devizakereskedője, Szántó András szerint is valószínű a kamatemelés. A szakértő 50 - esetleg 100 bázispontos - emelést valószínűsít. Minden az államkötvény-aukciótól sikerétől függ, mondta Szántó András.

A forint gyenge árfolyama csalogató is lehet

Pénzváltóhttp://origo.eco.hu/bank/penzvalto/penzvalto.php

A Concorde Rt. állampapír-kereskedője, Vidovszky Áron szerint egyértelműen a külföldi befektetők számítanak a mostani aukción. E mellett a forint árfolyam mellett a külföldiek nem akarnak államkötvényeket venni, mondta a kereskedő, aki szerint nagyon kicsi az érdeklődés a piacon a magas hozamok ellenére. Vidovszky Áron szerint nem segítene a helyzeten az MNB beavatkozása sem. A forintárfolyammal van a külföldieknek bajuk, ezt mondják az elsődleges forgalmazók is, mondta a szakértő, aki szerint rossz üzenet lesz, ha nem jön elsöprő külföldi érdeklődés az aukción, ugyanis erre már figyelnek a külföldi értékpapír-piaci elemzők és kereskedők is.

Vidovszky Áron szerint igazából még a jegybank kamatemelése sem tudna segíteni a helyzeten. Az lehet a megoldás, ha megfordul az árfolyam, mert olyannyira gyengül a forint, hogy már érdemes lesz euróért forintot venni, és a kimagaslóan magas hozamú állampapírokba fektetni, mondta a kereskedő. Ha egyvalaki erre szánja magát, a többiek követni fogják, mondta Vidovszky Áron.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!