Négy új taggal bővülhet az euróövezet 2008-ra

Vágólapra másolva!
Már 2007-ben, de legfeljebb 2008-ban négy új taggal bővülhet az euróövezet - vélekedik a Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) csütörtökön közzétett elemzésében. A bank közgazdászai mindenekelőtt Észtország, Litvánia és Szlovénia belépésével számolnak, és Ciprus euróövezeti csatlakozását sem zárják ki erre az időpontra.
Vágólapra másolva!

Ezek olyan országok, amelyeknél az államháztartás hiánya máris a hazai össztermék 3 százaléka alatt van. Mivel az új belépőknél nem csupán a jelenlegi GDP-növekedési ütem egyértelműen magasabb, hanem a hosszú távú növekedési potenciál is, így a magasabb államháztartási deficitek kevésbé lesznek megterhelőek a jövőben - állítja a BA-CA vezető közgazdásza, Marianne Kager.

A bank közgazdászai arra is rámutatnak, hogy az EU jelenleg mutatkozó rugalmassága nem szabad hogy ahhoz vezessen, hogy a belépőknél egy tartósan nem finanszírozható hiány térjen vissza. Az elemzők szerint a térség néhány országának - Lengyelországnak, Csehországnak és Magyarországnak - már jelenleg is tartósan nem finanszírozható hiánya van.

Ha a most ajánlott rugalmasságot nem csupán a gazdaságilag elviselhető konszolidációra használják fel, akkor a nagyobb országok számára már a 2009-2010-es euróbevezetés is veszélybe kerülhet - vélekedik a BA-CA egyik elemzője.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről