Vágólapra másolva!
A Pénzügyminisztérium (PM) pénteken délben benyújtja az Országgyűlésnek azt a törvénytervezetet, amely alapján további áremelkedés esetén mérsékelni lehet az üzemanyagok árának adótartalmát, így a fogyasztói árát. Kedvező parlamenti döntés eetén legkorábban jövő szombaton csökkenhet az üzemanyagár.
Vágólapra másolva!

Vámosi-Nagy Szabolcs a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára pénteken a távirati irodának ismertette a javaslatot. E szerint: amennyiben a 95-ös oktánszámú benzin fogyasztói ára két egymást követő hétfőn eléri a 250 forintot, a jövedéki adót úgy mérséklik, hogy a literenkénti fogyasztói ár 2 forinttal 248 forintra csökkenjen.

További növekedés esetén 5 forintonként 1 forinttal csökken a fogyasztói ár. A gázolaj esetében a küszöbár 225 forint lesz. A többi oktánszámú benzin ára a 95-össel megegyezően csökken.

Amennyiben az országgyűlés hétfőn sürgősséggel, négyötödös többségi szavazás után azonnal napirendjére tűzi a törvénymódosítást, kedvező döntés esetén, leghamarabb szombaton csökkenhet az üzemanyagár. Mivel a jövedéki adócsökkentés átmeneti, így az üzemanyagárak kedvező változása esetén visszaállnak az eredeti jövedéki adótételek - derül ki a pénzügyi tárca [origo]-hoz eljuttatott közleményéből.

A Mol legutóbb május 5-én emelte az üzemanyagok árát, a 95-ös ólmozatlan benzinét literenként 248,50 forintre, a gázolajét pedig 218 forintra. Ezt követően azonban a Mol illetékese a távirati irodának úgy nyilatkozott, hogy nem zárja ki a benzin árának további, 10-15 forintos, a gázolaj árának 10-20 forintos emelkedését.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről