Márciusban is nőtt az ipari termelés

Vágólapra másolva!
Az ipari termelés 2003 júniusa óta tartó növekedése tovább folytatódott idén márciusban: az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,8 százalékos, munkanaphatástól megtisztítva 10 százalékos volt. Az ipari termelés az év első három hónapjában 10,8 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanap-tényezővel is kiigazított ipari termelési index márciusban 0,6 százalékkal emelkedett - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

Az ipari termelés növekménye teljes egészében az export teljesítményéből származik. Az előző év azonos időszakához viszonyítva 2004 első három hónapjában az ipari export 21,3 százalékkal, márciusban 20,1 százalékkal nőtt. A feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel több mint 40 százalékát képviselő villamos gép, műszer gyártása jelentős, 31,9 százalékos exportvolumen-bővülést nyújtott. A feldolgozóipari export másik meghatározó alága, a feldolgozóipari kivitelből mintegy 23 százalékkal részesülő járműgyártás 15,1 százalékkal növelte külpiaci eladásait.

Az ipar első háromhavi belföldi értékesítése az előző év azonos időszakához viszonyítva 1,1 százalékkal csökkent. 2004 márciusában a feldolgozóipari termelés 2003 azonos időszakához képest 15,5 százalékkal, a bányászat termelése 7,7 százalékkal emelkedett, a villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás teljesítménye 3,4 százalékkal visszaesett.

Hasonlóan az év első két hónapjához, az ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 29,4 százalékkal a feldolgozóipari termelés 30 százalékát képviselő villamos gép, műszer gyártása nőtt. A legnagyobb súlyú alág kiemelkedő teljesítményéhez elsősorban a híradástechnikai fogyasztási cikkek iránti átlagon felüli keresletnövekedés járult hozzá. Megtört a hosszú ideje tartó csökkenés a máshová nem sorolt feldolgozóiparban.

A feldolgozóipari termeléshez mintegy 8 százalékkal hozzájáruló fémalapanyag, fémfeldolgozási termék gyártásának volumene jelentősen, 22 százalékkal, a kisebb súlyú gép, berendezésé 17,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Mérsékeltebb volt a növekedés a gumi-, műanyag termék gyártása (12,3 százalék), a vegyi anyag gyártása (9,4 százalék), valamint a feldolgozóipari termelés több mint egyhatodát kitevő járműgyártás (8,4 százalék) alágakban.

A feldolgozóipari termelés közel egyhetedét képviselő élelmiszer-, ital- és dohánygyártás volemene kisebb mértékben, 5,5 százalékkal nőtt. A feldolgozóipari alágak közül csak a bőrtermék-, cipőgyártás termelésében regisztráltunk visszaesést (16,9 százalék).

2004 márciusában a vizsgált feldolgozóipari ágazatok összes új megrendelései számottevően, 19,8 százalékkal nőttek. 2003 azonos időszakához viszonyítva az új exportrendelések jelentősen, 26,8 százalékkal emelkedtek, az új belföldi megrendelések ezzel szemben 5,7 százalékkal csökkentek. Az összes rendelésállomány 21,9 százalékkal haladta meg a tavalyi bázis szintjét.

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első három hónapjában 2,7 százalékos létszámcsökkenés mellett 14,1 százalékkal volt magasabb, mint 2003 azonos időszakában. Az előző év azonos időszakához képest az ipari termelés 2004 első három hónapjában Magyarország minden régiójában nőtt. A legnagyobb mértékű növekedés az észak-magyarországi (14,5 százalék), valamint a közép-dunántúli régióban figyelhető meg (13 százalék) - közölte a KSH.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!