Hétfőtől csökkenhet a benzin jövedéki adója

Vágólapra másolva!
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) kedden  közzétette a honlapján az üzemanyagok jövedéki adócsökkentése szempontjából érvényes átlagárakat, amelyek alapján hétfőtől 1,6 forinttal csökkenhet a benzin árába foglalt jövedéki adó.
Vágólapra másolva!

Az országgyűlés által hétfőn elfogadott jövedéki törvénymódosítás szerint amennyiben a 95-ös oktánszámú benzin két egymást követő hét hétfőjére vonatkozó átlagárának számtani átlaga eléri a 250 forintot, a jövedéki adó úgy csökken, hogy az áremelkedésből származó áfa-többlettel mérséklik a jövedéki adót. A GKM számításai szerint május 10-én a 95-ös oktánszámú benzin literjének átlagára 250,77 forint, 17-én pedig 249,89 forint volt, ezek számtani átlaga 250,33 forint literenként. A módosítás hatálybalépésekor az adócsökkentés mértéke 1,6 forint literenként, így a benzin jövedéki adója 103,5 forintról 101,9 forintra mérséklődhet.

A Pénzügyminisztériumban tájékoztatása szerint a módosított jövedéki törvény valószínűleg csütörtökön jelenhet majd meg a Magyar Közlönyben, és a kihirdetést követő harmadik napon lép hatályba. A jogszabályban foglaltak érvényesítéséhez azonban még egy kormányrendeletet is meg kell alkotni, ezt a szerdai kormányülés tárgyalja majd.

A Mol bejelentése szerint érvényesítik a jövedéki adó csökkenését, ami - az áfatartalommal együtt - 2 forintos árcsökkentést jelent majd az érvényes benzinárból. A Mol e heti bejelentése szerint a 95-ös ólmozatlan benzin irányára szerdától 254,50 forint. A gázolaj múlt hét hétfőn 219,23 forint volt literenként, május 17-én pedig 219,17 forintba került, átlaguk literenként 219,2 forint volt. Ez azt jelenti, hogy a gázolaj ára nem haladta meg az adócsökkentéshez szükséges mértéket. A gázolaj esetében a hatályos jövedéki adó mértéke mindkét hétfőn 85 forint volt literenként.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!