Ilonka Boldizsár, a Magyar Pékszövetség megbízott elnöke elmondta: a pékségek 30 százaléka rövid időn belül akár be is zárhat, mert működési költségeiket nem tudják fedezni. Jelenleg egy kilogramm fehér kenyér előállítási költsége 110-120 forint körül van. Ez az ár lényegében az úgynevezett átadási ár is, amiért a pékek a kereskedőknek értékesítik árujukat. A kereskedők árrése további 25-30 százalék, így alakul ki a 160 forint körüli kiskereskedelmi eladási ár.
A szövetség a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordult, mert kifogásolják, hogy a hipermarketekben működő pékségek termelési költsége messze elmarad a reálistól. A szövetség felhívta az adóhivatal figyelmét is arra, hogy a hipermarketek az alacsony értékesítési árak miatt feltehetően keresztfinanszírozással pótolják a pékárukon keletkező veszteséget, ami a szervezet szerint sérti a számviteli törvényt.
Annak érdekében, hogy az ágazat anyagi helyzete rendeződjön a pékszövetség javasolta, hogy vezessék be a kenyérre és a pékárukra a hatósági minimálárat, ami a mindenkori önköltségi szintet jelentené.