Az édesipar tart a cukor drágulásától

Vágólapra másolva!
A sertéshús drágulását követően most a cukor árának emelkedése miatt vetődött fel, hogy a kormány avatkozzon be a piaci folyamatokba. A 24 százalékos drágulás érzékenyen érintette az édesipari vállalkozásokat, amelyek a cukorimport megakadályozása érdekében bevezetett pótvám felfüggesztését sürgetik.
Vágólapra másolva!

A sertéshús után egy másik alapvető élelmiszer, a kristálycukor ára is az inflációnál nagyobb mértékben emelkedik. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint például tavaly áprilishoz képest a cukor ára 24 százalékkal drágult. Ez ugyan jóval elmarad a sertéshús 46, a liszt 37, a tojás 34, valamint a kenyér 29 százalékos áremelkedésétől, a nagy cukorfelhasználók mégis kormányzati beavatkozást sürgetnek. Az édesség- és üdítőital-készítők szerint ugyanis ha többet kell fizetni az édesítőszerért, az a fogyasztóiár-növekedés felgyorsulásához vezethet.

A csokoládé és az üdítőital mindenesetre eddig nem drágult túl nagy mértékben. A KSH felmérése szerint a vevőknek tavaly áprilishoz képest csupán 5, illetve 9 százalékkal kell többet fizetni ezekért az élelmiszerekért. A fenti adatok jól mutatják, hogy az édesipar még a nagy élelmiszerár-robbanás közepette sem tudja jelentős mértékben emelni árait, ezért érinti igazán érzékenyen a cukor drágulása.

Halbritter Mátyás, az Édességgyártók Szövetségének elnöke elmondta, az égbe szökő gabonaárak miatt már a kekszfélék készítéséhez használt lisztet is drágábban kellett venniük a piacon, így a cukoráremelés miatt bekövetkező költségnövekedést már nem tudják kigazdálkodni. Ráadásul termékeik fogyasztói árát sem tudják emelni, mert a piacon komoly verseny dúl a hazai gyártású és az import édességek között. A kelet-közép-európai országokból ugyanis az érvényben lévő nemzetközi szerződések értelmében vámmentesen jöhet Magyarországra az édesség. Ezt a helyzetet a térségben kiterjedt hálózattal rendelkező, multinacionális édesipari vállalkozások alaposan ki is használják. A növekvő költségek miatt egyre több cég fontolgatja, hogy termékeinek gyártását más országba telepíti, és innen elégíti ki a magyar szükségleteket. A hazai édesipari cégeknek ezzel szemben nincs választásuk, tetszik, nem tetszik, az egyre drágább hazai cukrot kell használniuk a csokoládé- és kekszgyártáshoz.

Az üdítőital-gyártó vállalkozások valamivel szerencsésebbek a csokoládé- és kekszgyáraknál. Ők ugyanis a kristálycukor pótlására felhasználhatják a jóval kevesebbe kerülő, kukoricából készített, úgynevezett izocukrot is. Ennek ellenére az üdítőital-gyártók az édesipari cégekkel vállvetve azt kérték a kormánytól, hogy függessze fel az olcsó cukor behozatalának megakadályozására három évvel ezelőtt bevezetett pótvámot. A világpiacon ugyanis a hazainál jóval olcsóbban lehet hozzájutni az édesítőszerhez, ami jelentős mértékben csökkenthetné a nagy cukorfelhasználók költségeit. Az édesipar egyébként elfogadna az inflációnál valamivel nagyobb mértékű cukordrágulást, ám ha tartósan a jelenlegi áron kell vásárolniuk, akkor kénytelenek lesznek visszafogni vásárlásaikat. A cukor iránti belföldi kereslet mérséklődése pedig Halbritter Mátyás szerint nem lehet érdeke a magyar cukorgyáraknak sem.

A cukorgyártók természetesen nem értenek egyet a belföldi piac védelmére bevezetett pótvám időleges megszüntetésével - nyilatkozta lapunknak Domonkosi Imre, a Cukoripari Egyesülés elnöke. Véleményük szerint van elegendő cukor az országban, ráadásul az árak is csak az inflációnál alig valamivel nagyobb mértékben emelkedtek. Igaz ugyan, hogy a drágulás némi pluszbevételt hoz a cukorgyárak konyhájára, ám helyzetük még így sem irigylésre méltó, mivel az elmúlt tíz évben csak 1993-ban tudták áraikat az inflációnál nagyobb mértékben megemelni. Sőt amikor jó volt a cukorrépatermés és a raktárakba a belföldi igényeknél jóval nagyobb mennyiségű cukor került, a gyártók alaposan ráfizettek. A felesleges cukrot ugyanis csak fél áron tudták exportálni. A mostani, kedvező helyzet emiatt állt elő. A felesleg ugyanis eltűnt a raktárakból, és a tavalyinál gyengébb répatermés miatt kevesebb cukrot gyártottak.

(Mihálovits András)

NÉPSZAVA

Korábban:

Az üdítőgyártók sokallják a cukordrágulást
2001. május 22.

Tizenöt százalék körüli áremelést terveznek a cukorgyártók
2001. március 28.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!