A vártnál nagyobb mértékben nőtt a cseh GDP

Vágólapra másolva!
A cseh statisztikai hivatal adatai szerint a tavalyi év első három hónapjához képest az idei első negyedévben 3,8 százalékkal nőtt Csehország GDP-je. Az adatok meghaladták az előzetes elemzői várakozásokat. A fejlődést elsősorban a lakossági fogyasztás növekedése, illetve a beruházási javak iránt megnőtt kereslet okozta.
Vágólapra másolva!

Csehországban az idei év első negyedévében 3,8 százalékkal nőtt a GDP a tavalyi első negyedévhez képest - jelentette a cseh statisztikai hivatal hétfőn. Az eredmény meghaladta piaci elemzők várakozását, de elmaradt a statisztikai hivatal 4 százalékos jóslatától. Elemzők szerint az adat középtávon kamatemelést valószínűsít.

Az első negyedévben 477,4 milliárd korona - 12,01 milliárd dollár - volt a cseh GDP, változatlan áron 12,9 milliárd koronával több a tavalyi első negyedévinél, amikor a gazdaság még éppen csak megindult fölfelé a recesszióból. A tavalyi utolsó negyedévben is 3,8 százalékos gazdasági növekedést mértek az egy évvel korábbihoz képest.

A statisztikai hivatal kommentárja szerint a gazdaság hatékonysága tovább nő. A fejlődést elsősorban a beruházási javak nagyobb kereslete és a lakossági fogyasztás növekedése táplálta, más oldalról viszont az export lassulása fékezte.

Egyes elemzők rámutattak a növekvő GDP lakossági fogyasztás elemére, és ennek erősödéséből arra következtettek, hogy inflációs nyomás várható, és a cseh központi bank az év vége felé kénytelen lesz egy vagy két lépésben legalább fél százalékpontos kamatemeléshez folyamodni.

(MTI)


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről