A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

KSH: összefoglaló a gazdasági folyamatokról - 2000 november

Vágólapra másolva!
A bruttó hazai termék (GDP) növekedése az előző év azonos időszakához képest 2000 első háromnegyed évében 5,6 százalék volt miközben a bruttó hazai jövedelem (GDI) mindössze 4 százalékkal emelkedett - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett összefoglalójából. A világpiaci árak kedvezőtlen változásai következtében Magyarország reálértéken mérve a létrehozott jövedelemtöbblet csaknem 30 százalékát veszítette el.
Vágólapra másolva!

A külkereskedelemben folytatódott az előző évekre jellemző dinamikus forgalomnövekedés, a kivitel és a behozatal volumene egyaránt 21 százalékkal nőtt az említett időszakban. A külkereskedelmi egyenleg azonban jelentősen romlott, tizenegy hónap alatt 1999-ben 2,7 milliárd, 2000-ben 3,7 milliárd dollár volt a passzívum.

A folyó fizetési mérleg tizenegy havi hiánya 1,3 milliárd euró (1,2 milliárd dollár) volt, mindössze 83 millió euróval kevesebb, mint 1999 azonos időszakában.

Az államháztartás éves konszolidált hiánya (helyi önkormányzatok nélkül) 449 milliárd forint volt az adott időszakban. A hiány nem tér el lényegesen az előző évitől, és gyakorlatilag megfelel a módosított előirányzatnak is. A november végéig felhalmozott passzívum 268 milliárd forint volt (ez mindössze 60 százaléka az előző évinek), decemberben azonban a kiadások ugrásszerűen megnőttek a központi költségvetés 174 milliárd forint "rendkívüli kormányzati kiadásával". A Pénzügyminisztérium tájékoztatója szerint ebből az ÁPV Rt. tartalékának feltöltése és az Magyar Fejlesztési Bank Rt. tőkejuttatása 132 milliárd forintot tett ki.

A fogyasztói árak növekedése az előző évitől 0,2 százalékponttal marad el, decemberben pedig 0,3 százalékkal nőttek az előző hónaphoz képest, kevésbé, mint novemberben (0,5 százalék). Az év egészében a fogyasztói árszínvonal 9,8 százalékkal haladta meg az 1999. évit.

Január-novemberben az átlagos reálkereset - a családi adókedvezmény figyelembevétele nélkül - 1,2 százalékkal haladta meg az egy évvel azelőttit. Az alkalmazásban állók havi bruttó átlagos keresete 85 100 forint, nettó keresetük 54 400 forint volt, nominálisan 13,2, illetve 11,1 százalékkal több, mint egy évvel azelőtt. A versenyszférában a reálkeresetek 1,9 százalékkal nőttek, a költségvetési és társadalombiztosítási intézményeknél 0,3 százalékkal csökkentek.

(MTI)

Ajánlat:

Makro
(Az Üzleti Negyed rovata)

KSH

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!