A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

680 milliárdos a külkereskedelmi mérleg hiánya

Vágólapra másolva!
Az év első nyolc hónapjában az áruforgalmi mérleg hiánya 680 milliárd forintot tett ki - áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtöki gyorsjelentésében. Ezzel egyidőben a Külügyminisztérium is nyilvánosságra hozta saját adatait, amely szerint a külkereskedelmi hiány 2,606 milliárd euró (677 milliárd forint) volt.
Vágólapra másolva!

A KSH számításai szerint az export értéke 5,670 milliárd forint, míg az import 6,350 milliárd forintot tett ki. Az előzetes adatok szerint a kivitel 17 százalékkal, a behozatal 15 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet.

A külügy, az év első nyolc hónapjára számított előzetes adatai szerint 21,859 milliárd euró (260 forintos árfolyamon számolva, 5683,84 milliárd forint) export, illetve 24,465 milliárd euro (6360,9 milliárd forint) import mellett a a külkereskedelmi hiány 2,606 milliárd euró volt.

Az adatok szerint az év első nyolc hónapjában a kivitel 16,9 százalékkal, míg a behozatal 14,9 százalékkal volt több, mint az elmúlt év azonos időszakában.

Augusztusban a külkereskedelemi termékforgalom dinamikája mind az importban, mind az exportban erőteljesen mérséklődött, a kivitelben az év legalacsonyabb hónapja volt.

Az MTI által nyilvánosságra hozott külügyi jelentés szerint a nemzetgazdasági kivitel bővülését továbbra is az ipari termékek 17,4 százalékos, 2,989 milliárd eurós növekedése eredményezte. Az ipari termékek exporton belüli aránya 92 százalékot tesz ki.

Az ipari vámszabadterületről származó export, az itt végzett bérmunkával együtt 18,5 százalékkal, 1,494 milliárd euróval bővült. Kivitelen belüli aránya 44 százalék. Az ipari vámszabadterületen végzett bérmunka viszont mérséklődött. A vámszabadterületen kívül végzett bérmunka kismértékben bővült.

A nemzetgazdasági átlagnál ugyan 2 százalékponttal mérsékeltebben bővült a fejlett országokba irányuló kivitel, de a többlet mégis csaknem háromnegyede ide irányult. A behozatal növekedési üteme sem érte el az átlagot. Legjelentősebb kereskedelmi partnerünk Németország, részaránya 1 százalékponttal, 37 százalékra csökkent.

A közép- és kelet-európai országokba irányuló export növekedési üteme az átlagot mintegy 10 százalékkal haladta meg. A CEFTA országokba irányuló kivitel is kiugróan, euróban számolva 32,4 százalékkal nőtt.

A CEFTA országok kivitelen belüli részaránya 1 százalékponttal, 9 százalékra nőtt, a FÁK országoké 0,2 százalékponttal 2,3 százalékra, Oroszországé 0,2 százalékponttal, 1,3 százalékra mérséklődött.

A kivitel árufőcsoportok szerinti szerkezetében a gépek, gépi berendezések részaránya 59 százalék, a feldolgozott termékeké 30 százalék, az élelmiszer, ital, dohány árufőcsoporté 7 százalék, míg a nyersanyagok és az energiahordozók részaránya változatlanul 2-2 százalékot tesz ki. A gépek, gépi berendezések árufőcsoporthoz tartozó termékek biztosították a kiviteli többlet több mint 65 százalékát.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Külügyminisztérium

KSH

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!