Lemondott a Gazprom elnöke

Vágólapra másolva!
Lemondott posztjáról Alkeszej Miller, a Gazprom orosz gázipari óriás mindössze néhány hónappal ezelőtt megválasztott elnöke, távozási szándékát azonban - legalábbis egyelőre - nem fogadták el.
Vágólapra másolva!

A Strana.ru című orosz internetes lap szenzációs hétfői bejelentését a Gazprom-vezér távozásáról először cáfolta a vállalat sajtószolgálata, majd Mihail Kaszjanov orosz miniszterelnök is úgy nyilatkozott, hogy nincs ilyen információja, később azonban magas rangú Gazprom-vezetőkre hivatkozva a fenti, pontosított változatról számolt be a PRIME-TASSZ hírügynökség.

Maga Miller egyébként hosszabb ideje betegszabadságon van, ami szintén alapot ad a távozásáról szóló híreknek. Orosz sajtóvélemények szerint a döntően állami befolyás alatt álló vállalat elnökével elégedetlen a kinevezését annak idején szorgalmazó Kreml is. Miller ugyanis nem tudott ütőképes csapatot felállítani a Gazprom vezetésében, és a személyes széthúzás és viták is hozzájárulnak ahhoz, hogy a mamutcég pénzügyi eredményei elmaradnak a várakozásoktól. A közelmúltban jelentette be Miller, hogy a Gazprom megválik média-portfóliójától, amelynek döntő hányadát az egykori Média-Moszt holding adja. Ezt tavasszal szerezte meg a vállalat, a pénzmosási váddal összefüggő eljárás miatt jelenleg Spanyolországban élő Vlagyimir Guszinszkij "oligarchától" - általánosnak mondható vélemény szerint a Kreml hatékony közbenjárásával. Ennek része az NTV televíziós társaság is, amelynek tulajdonos-váltását a legnagyobb vihar kísérte, mind Oroszországban, mind külföldön.

Az ugyancsak a Gazprom érdekeltségébe tartozó Eho Moszkvi rádióállomás értesülése szerint az elnöki posztra egyaránt pályázik Viktor Csernomirgyin volt miniszterelnök, jelenlegi kijevi orosz nagykövet, aki egyszer már állt a Gazprom élén, illetve Pjotr Rogyionov, a vállalat - Millerrel nem éppen jó viszonyban lévő - első alelnöke, aki a közelmúltban szintén hangot adott távozási szándékának.

A 39 éves Alekszej Miller Vlagyimir Putyin elnök közeli bizalmasa - legalábbis annak számított a legutóbbi időkig. A jelenlegi Gazprom-vezér Putyin közeli munkatársa volt, amikor még mindketten a szentpétervári önkormányzatnál dolgoztak.

(MTI)

Korrábban:

Csőd szélén a Gazprom?
2001. szeptember 7.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről