Védővámot akar az édesítőszerekre a cukorlobbi

Vágólapra másolva!
Miközben tart a betakarítási szezon a kukorica termelők az alacsony árakra panaszkodnak, más mezőgazdasági termesztők pedig az import cukorrépának akarják megduplázni a vámját.
Vágólapra másolva!

A napokban közel 1,1 millió hektáron kezdik meg a kukorica betakarítását az országban. A termelők már most túltermelésre számítanak, ami lenyomhatja az árakat. Elszomorítja őket, hogy az egyébként is alacsony árakat még tovább csökkenti a forint sávszélesítéséből és a magas fuvardíjakból adódó kedvezőtlen helyzet. Szomorúságuk érthetőbbé válik, ha megemlítjük, hogy tavaly a kukorica betakarítás befejeztével 30 ezer forintot is megadtak a termény tonnájáért.

A Budapesti Árutőzsdén, ma, a gabonapiacon tovább drágult a kukorica, novemberi elszámoló értéke 20 forinttal, 18040 forintra nőtt.

Eközben a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium azt tervezi, hogy tekintettel a bőséges termelésre, októberre kidolgozza a búzához hasonló tárolási támogatási feltételeket a kukoricára is.

Felemás a helyzet a cukorrépával is. Az országban volt olyan hely, ahol 35 tonna termett hektáronként, míg például Kaposvár környékén és Abánál 70 tonnás termésre is akad példa. Az idén közel 60 ezer hektáron termesztettek cukorrépát - becsülte meg az Üzleti Negyed kérésére Szőke Géza, a Cukor Terméktanács elnök-helyettese. A

Az idén közel 10 ezer tonna cukorrépát importálunk. Ez zavarja a biztonságos cukorellátást, ezért el szeretnék érni a vám (30 százalék) megduplázását - mondta az elnök-helyettes. Információink szerint a vám módosítását egyébként egyéb édesítőszereknél is el akarja érni a cukorlobbi.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Cukor Terméktanács

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!