A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Argentína pénteken fizetésképtelenséget jelenthet

Vágólapra másolva!
Pénteken kell kifizetnie Argentínának az ország 132 milliárd dolláros adósságának következő, 931 millió dolláros törlesztő részletét. Amennyiben a kormány nem tudja a pénzt előteremteni, úgy az ország hivatalosan is fizetésképtelenséget jelent. Eközben általános sztrájk kezdődött, és lemondott a gazdasági miniszter első helyettese.
Vágólapra másolva!

Távozik az argentin kormányból Domingo Cavallo gazdasági miniszter első helyettese, Daniel Marx - közölte a BBC. Marx vezette az ország tárgyalódelegációját a Nemzetközi Valutaalappal folytatott megbeszéléseken, melyek a múlt héten átmeneti kudarccal zárultak: a valutaalap nem folyósította megígért hitelének következő, 1,3 milliárd dolláros részletét. Marx úgy egyezett meg a gazdasági miniszterrel, hogy a tárgyalódelegációt - a súlyos gazdasági helyzetre való tekintettel - továbbra is ő vezeti. A Bloomberg hírügynökség által megkérdezett szakértők úgy vélték, hogy a két gazdasági vezető viszonya eddig sem volt feszültségektől mentes, és Marx távozása könnyen Cavallo lemondásához vezethet.

A problémák gyökere Argentínában van, és azokat ott is kell megoldani - mondta Horst Köhler, az IMF vezérigazgatója, újabb megszorító intézkedéseket sürgetve az ország kormányától.

A négy éve súlyos gazdasági válsággal küszködő Argentínában a polgárok azonban már most is sokallják a megszorító intézkedéseket és a kabinet tehetetlenségét, és csütörtökön általános sztrájkba kezdtek. A hivatalok és a gyárak zárva maradtak, és a tömegközlekedés sem működött; az emberek az utcára vonultak, és több nagyvárosban is összecsaptak a rendőrökkel. A válságért elsősorban Cavallo gazdasági minisztert hibáztatták.

Mindez nem túl jó előjel a pénteki napra nézve, amikor is az argentin kabinetnek ki kell fizetnie az ország 132 milliárdos adósságának következő, 931 millió dolláros törlesztő részletét. Amennyiben a kormány nem tudja előteremteni ezt az összeget, az ország hivatalosan is fizetésképtelenséget jelent.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

A dollár lehet a fizetőeszköz Argentínában
(2001 december 5.)

Argentína nem fizet
(2001. november 2.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!