A kormány nem növeli a lakáshitelek kamattámogatását

Vágólapra másolva!
Nem került be a kormány előterjesztésébe az új lakás vásárlásához vagy építéséhez felvehető hitelek kamattámogatásának 2 százalékos növelése, így az továbbra is 8 százalék marad. A korábbi 4,5 százalékról ugyanakkor 6 százalékra emelkedik a jelzáloglevelek kamattámogatása. Az elképzelések szerint a panelből kiköltöző, és nagyobb lakást vásárló nagycsaládok igényelhetik a gyerekek után járó szociálpolitikai támogatás felét.
Vágólapra másolva!

A kormány várhatóan kedden dönt a jelzáloglevelek kamattámogatásának másfél százalékos emeléséről. Az új lakás vásárlásához vagy építéséhez felvehető támogatott hitel kamata ugyanakkor változatlanul nyolc százalék marad - írja keddi számában a Világgazdaság.

Az új lakás kialakításához felvehető kölcsönökkel kapcsolatban korábban volt egy olyan elképzelés, hogy a kamattámogatás mértéke 2százalékkal emelkedjen, azaz csak 6 százalékos kamatot kelljen fizetni a hitelek után, azonban ez az elképzelés végül nem került be a kormány előterjesztésébe. A tervek szerint a jövőben a gazdasági társaságok és vállalkozók telkek közművesítéséhez is igénybe vehetik a kiegészítő kamattámogatásos kölcsönt. A maximálisan felvehető 10 millió forintból 2 millió fordítható majd telekkialakításra és közművesítésre, de csak abban az esetben, ha a telek a lakás részeként kerül eladásra.

A kormány előterjesztésében ugyancsak szerepel egy javaslat, amely szerint a panellakásból kiköltöző és nagyobb lakást vásárló, három vagy több gyereket nevelő családok igényelhetik a gyerekekért járó szociálpolitikai támogatás felét, három gyerek után 1,1 millió forintot.

A jelzáloghitelek kamatainak állami támogatását pedig a tervek szerint az eddigi 4,5 százalékról 6 százalékra emeli a kormány. A lakástámogatás és a jelzáloglevelek kamattámogatásának ideje is duplára, 20 évre növekszik.

(Üzleti Negyed)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről