Évente átlagosan 2-3 százalékkal csökken Magyarországon az égetett szeszes italok fogyasztása - tájékoztatott Győry László, a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács igazgatója.
A fogyasztók egyre inkább a minőségi italokat részesítik előnyben, és a fogyasztók összességében is többet költenek égetett szeszes italokra. A háztartások jövedelmük 6-7 százalékát költik élvezeti cikkre, e kiadások negyedét pedig alkoholra fordítják - mondta Győry László.
A szakmai szervezet vezetője szerint a közhiedelemmel ellentétben Magyarország az égetett szeszes italok fogyasztásában nem világelső. A hazai fejenkénti évi fogyasztás abszolút literre, azaz 100 százalékos alkoholmértékre átszámítva 3 liter. Ezzel Magyarország a világranglista 5. helyét foglalja el. Az első négy helyen mind környékbeli ország található, sorrendben Szlovákia, Románia, Lengyelország és Oroszország.
Az alkoholtartalmú italok - bor, sör és égetett szeszes ital - fogyasztásában Magyarország - 9,5 hektoliterfokos évenkénti és fejenkénti fogyasztással - a 9-10. helyen áll.
Évente az országban mintegy 30 millió abszolút liternyi szeszes ital fogy. A bérfőzés mennyisége a szakértők szerint mintegy 5-6 millió hektoliterre tehető. Emellett további 7-7,5 millió hektoliter égetett szeszes ital a származás nélküli kereskedelemben került forgalomba - mondta a szakember.
A terméktanács igazgatója jelezte: míg 5-6 évvel ezelőtt mintegy 80 millió hektoliter finomszeszt állítottak elő a magyar üzemek, addig a múlt évben már csak 40-45 millió hektoliter készült.
(MTI)