A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMészáros Krisztofer
11:00TornaBodzás gyakorlat
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:30AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

A póznaítélet milliárdos többletköltséget jelent az áramszolgáltatóknak

Vágólapra másolva!
A Győri Városi Bíróságon úgynevezett közbenső, precedens értékű ítélet született a kemenesmihályfai önkormányzat és az Észak-Dunántúli Áramszolgáltató Részvénytársaság (ÉDÁSZ) közötti perben. A község önkormányzata keresetében arra kérte a bíróságot, kötelezze az áramszolgáltatót, fizessen díjat az önkormányzat területén álló, eddig ingyenesen használt vezetéktartó oszlopok után. Az érintett áramszolgáltatók több milliárdos többletköltséggel számolnak, melyet véleményük szerint a fogyasztóknak kell megfizetniük, az áram hatósági ára azonban kétségessé teheti a szolgáltatók ezirányú törekvéseit.
Vágólapra másolva!

Igényét a kemenesmihályfai önkormányzat arra alapozta, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) tavaly februárban megsemmisítette a villamos energia termeléséről, szállításáról és szolgáltatásáról szóló 1994. évi törvény egyik szakaszát, amely szerint az áramszolgáltatónak joga volt közcélú villamos műveit közterületen díjmentesen üzemeltetni.

Az ÉDÁSZ szolgáltatási területén 864 önkormányzat működik. Amennyiben valamennyien hasonló összegű követeléssel lépnének fel az áramszolgáltatóval szemben, az, becslésük szerint 5 milliárd forintos többletkiadással járna, amely ellehetetlenítené, veszteségessé tenné a szolgáltató gazdálkodását.

A Napi Gazdaság információ szerint az Ab tavaly úgy rendelkezett: a "póznadíjat" nem lehet egyoldalúan megállapítani, ami az önkormányzatoknak is érdeke, hiszen a - szolgáltatók véleménye szerint újabb adóként funkcionáló - költséget a cégek kénytelenek lesznek a fogyasztókra hárítani. A fogyasztókra való áthárítás az áram hatósági ára miatt azonban kétséges lehet.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

ÉDÁSZ Rt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!