A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A háztartások ötöde takarékoskodott

Vágólapra másolva!
A magyar háztartások egyötöde tudott pénzt félre tenni az elmúlt tizenkét hónapban, míg többségük ugyanannyit keresett, mint amennyit költött. Negyedük többet költött jövedelménél, így megtakarításaik csökkentek - áll a GfK Piackutató Intézet felmérésében. A kutatás szerint a megtakarítással rendelkezők kétharmada nem fekteti be pénzét.
Vágólapra másolva!

Leginkább azok a háztartások képesek jövedelmük egy részét megtakarítani, melyek pénzügyi döntéshozói 30-39 évesek, vállalkozók vagy vezető beosztású alkalmazottak, és magas iskolai végzettségűek - áll a GfK Befektetési barométer című, 2001 őszén készült felmérésében, amely a háztartások pénzügyi döntéshozóit reprezentáló, 1000 fős minta megkérdezésével készült.

Az intézet felmérése szerint a megtakarításokkal rendelkező háztartások kétharmada nem fekteti be sehova tőkéjét. Akik megforgatják pénzüket, azok leginkább rövid távú letétbe, életbiztosításba, vagy nyugdíjbiztosításba fektetik megtakarításaikat.

Borúlátó háztartások

A közeljövő kilátásait enyhén pesszimistán ítélik meg a válaszadók: mindössze a háztartások hatoda véli úgy, hogy idén a tavalyinál több pénzt fog félretenni; leginkább azok a háztartások derűlátóak, melyekben a pénzügyi döntéshozó 29 évesnél fiatalabb, vagy vállalkozó. A háztartások negyede - elsősorban az alacsony jövedelmű családok - ugyanakkor arra számít, hogy idén kevésbé takarékoskodhat, mint tavaly, míg a háztartások kétharmada arra számít, hogy 2002-ben ugyanannyira tud majd takarékoskodni, mint 2001-ben.

Külföldön befektetik a magtakarításokat

A GfK Worldwide által három közép- és kilenc nyugat-európai országban elvégzett felmérés eredménye szerint Nyugat-Európában az emberek döntő többsége befekteti megtakarításait, de a lengyelek és a csehek többsége is kamatoztatni próbálja spórolt pénzét. A legtöbb háztartás által használt befektetési formák ugyanazok Közép- és Nyugat-Európában is: a háztartások leginkább a rövid távú letétet, az életbiztosítást és a nyugdíjalapokat kedvelik.

A megtakarítással rendelkező háztartások által használt takarékoskodási lehetőségek megoszlása a pénzügyi döntéshozók iskolai végzettsége szerint:

Takarékos- kodási forma

8 általános vagy kevesebb

Szakmun- kásképző

Érett- ségi

Főiskola vagy egyetem

Országos átlag

Részvény

1

1

9

8

4

Részvényalapú befektetési alap

1

1

6

5

3

Más befektetési alap

1

4

8

6

4

Kötvény

2

2

11

7

5

Rövidtávú letét

16

18

24

25

20

Életbiztosítás

10

15

23

27

17

Nyugdíjalap

4

8

15

15

10

Egyéb befektetés

5

11

11

12

9

Nem tőkebefekte-téssel takarékos-kodik

75

67

53

51

64

(Forrás: GfK)

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

GfK

Befektetés
(az Üzlet negyed rovata)

Fórum:

Miért kötöttél életbiztosítást, vagy miért nem?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!