Véget érhet a japán recesszió

Vágólapra másolva!
Elemzők várakozását meghaladó külkereskedelmi többletet ért el januárban Japán, elsősorban az Egyesült Államok részéről ismét megélénkült keresletnek köszönhetően. Közgazdászok az irányzat folytatódását várják.
Vágólapra másolva!

Szezonális kiigazítások nélkül a japán külkereskedelmi mérleg aktívuma januárban 188,08 milliárd jen (1,64 milliárd euró) volt, a tavaly januári 97,74 milliárd jenes deficit helyett. Elemzők átlagosan 170 milliárd jen kereskedelmi többletet vártak 2002 januárra. Tizenkilenc hónap óta először nőtt éves összevetésben a japán a külkereskedelem többlete. Az elmúlt másfél évben vagy csökkent a többlete vagy deficites volt.

A pénzügyminisztérium adatai szerint az export értéke 1,8 százalékkal 3,559 billió jenre csökkent, miközben az import 9,4 százalékkal 3,371 billió jenre esett vissza. Az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelemben a japán aktívum 14,9 százalékkal 524,8 milliárd jenre emelkedett.

A japán export a tizedik egymást követő hónapban csökkent. Mindenekelőtt a félvezetők és a kapcsolódó ágazatok, valamint az optikai készülékek kivitele esett vissza. Megfigyelők bátorítónak nevezték viszont az exportcsökkenés lassulását. Ezt segítette a jen gyengülése, és a japán gazdaság profitált a többi ázsiai gazdaság élénküléséből is.

(MTI)

Korábban:

Magyar szintre kerülhet a japán államadósság
(2002. február 13.)

Tizenhét éves csúcson a japán vállalati csődök
(2002. január 21.)

Nem hiányzik a könyvtárából?

Mester Sándor: Multimóka - Nemzetközi cégek alulnézetből


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről