A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Kettős pezóárfolyamról döntöttek Argentínában

Vágólapra másolva!
Az argentin parlament alsóháza vasárnap elfogadta a pezó leértékelését. A pontos árfolyam meghatározása a kormány feladata lesz, egy dollár valószínűleg 1,41 pezót ér majd. Ezt azonban gyakorlatilag csak az export esetében alkalmazzák majd, mindenhol máshol "eleresztik" az árfolyamot.
Vágólapra másolva!

Az argentin parlament alsóháza vasárnap délelőtt különleges jogokkal ruházta fel az államfőt, aki így a törvényhozás megkérdezése nélkül is dönthet gazdasági kérdésekben. Eduardo Duhalde államfő megszüntetheti a nemzeti valuta, a pezó egy évtizede rögzített árfolyamát a dollárhoz képest és új árfolyamot léptethet életbe, elindíthatja a bankrendszer reformját, bevezetheti az árellenőrzést a termékekre és a szolgáltatásokra.

A törvénytervezet arra nem tér ki, hogy mi lesz a pezó új árfolyama a dollárhoz képest, de várakozások szerint 1,41 pezó/dollár árfolyamot vesznek majd alapul a pénzügyi és üzleti tranzakciók esetében, azaz gyakorlatilag kizárólag az exportügyletek esetében. Minden más esetben a piac szabja meg az árfolyamot. A feketepiacon pénteken már 1,65-1,75 pezót is adtak egy dollárért.

Szakemberek szerint az elkövetkező napokban további pénzromlás várható. A Reuters jelentése szerint az emberek már a múlt héten felvásárlásba kezdtek, az árak átlagban 10-20 százalékkal emelkedtek. A kenyér például harmadával drágult. A kormány a felvásárlásoknak azzal próbál gátat szabni, hogy a lakossági számlákról havonta felvehető összeg nagyságát 1000 dollárban limitálják.

Másfelől némi segítséget is kap a lakosság. A jelenleg jórészt dollárban számolt közüzemi adósságukat - az áram, a víz és a gáz esetében - 1:1 arányban váltják. Az azonban alighanem csak "csepp a tengerben", hogy a jelentősen eladósodott lakosság ezen felül 100 ezer dollár kölcsönt vehet fel, amit pezóra váltanak, de még a régi paritásos árfolyamon.

A kettős árfolyamrendszer bevezetését külföldön is kételyekkel fogadják. Az ABN-Amro egyik New York-i elemzője szerint a párhuzamos valutarendszer és árkontroll korábban eddig soha sem működött. Fernando Losada szerint lehetetlen lesz kiegyensúlyozni a költségvetést az IMF nélkül, amely viszont december 5-én leállította hitelfolyósítását, mivel az akkori kormány nem volt képes teljesíteni a költségvetési hiányra vonatkozó kötelezettségét.

(Magyar Hírlap)

Korábban:

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!