Teherautókkal menekítették a dollárt Argentínából

Vágólapra másolva!
Ügyvédi bejelentés alapján feltételezhető, hogy az argentin bankszámlák december 3-ai befagyasztása előtt 26 milliárd dollárnyi készpénzt szállítottak teherautókkal a Buenos-Aires-i Ezeiza repülőtérre, ahonnan a pénzt kimenekítették az országból. A rendőrség az ügyben nyomozást indított, és házkutatást tartott több európai és amerikai bank fiókjaiban - adta hírül a BBC. Eközben lemondott az argentin jegybank elnöke.
Vágólapra másolva!

A súlyos megszorító intézkedések Argentínában a bankszámlák befagyasztásával kezdődtek: az akkori elnök december 3-án az ország fizetőképességének megőrzése érdekében limitálta a számlákról felvehető pénz mennyiségét. Sokan már akkor tudták, hogy mindez kevés a csőd elkerüléséhez, és a peso drasztikus leértékelése elkerülhetetlen. Aki tehát a számlák zárolása előtt dollárban jutott hozzá megtakarításaihoz, busás nyereségre tehetett és tehet szert.

26 milliárd dollár hagyta el az országot

Néhány ügyvéd bejelentése alapján nyomozásba kezdett az argentin rendőrség: a jogászok azt állították, hogy a bankszámlák decemberi befagyasztása előtt 26 milliárd dollárnyi készpénzt szállítottak teherautókkal a Buenos-Aires-i Ezeiza repülőtérre, ahonnan a pénzt kimenekítették az országból. A nyomozást elrendelő bíró azt szeretné kideríteni, hogy köztisztviselők és pénzügyi vezetők mennyire érintettek az ügyben.

Az argentin rendőrség házkutatást tartott a brit HSBC, a spanyol BBVA és Santander, az amerikai Citybank, valamint a Bank of Boston néhány fiókjában; a nyomozás eddigi eredményeiről a BBC nem számolt be.

Eközben a peronista kormány felszólította Carlos Menem volt elnököt, hogy fedje fel annak a 10 millió dollárnak az eredetét, amelyet már zároltak svájci bankszámláján.

Távozott a jegybankelnök is

A sorozatos elnök- és kormányváltások után ezúttal Roque Maccarone jegybankelnök mondott le posztjáról; utódjává eddigi helyettesét, Mario Blejert nevezték ki. A távozó bankelnököt az elmúlt napokban éles kritikák érték, mert a jegybank nem támogatta kellő szigorral a kormány megszorító gazdaságpolitikáját.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Mélyrepülés az argentin börzén
(2002. január 18.)

Súlyosbíthatják a reformok az argentin válságot
(2002. január 9.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről