A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Európa visszavágásra készül

Vágólapra másolva!
Egyre inkább elmérgesedik, és úgy tűnik, az acéliparon is túlgyűrűzik az amerikai védővámok bevezetésével újrakezdődött USA-EU kereskedelmi háború. Miközben a nemzetközi kereskedelemért felelős amerikai miniszterhelyettes azzal fenyegetőzik, hogy a védővámok más területekre, például az agrár és a félvezetők szektorára is hatással lehetnek, Brüsszel kedden be kívánja jelenteni, hogy korlátozná az unión kívüli, igazságtalan állami támogatásokat élvező (elsősorban amerikai) légitársaságok gépeinek leszállási engedélyeit, és magas pótdíjakkal fogja sújtani őket.
Vágólapra másolva!

Véletlen egybeesésnek is tűnhetne - hiszen Brüsszel egy ideje már fontolgatja -, hogy az Európai Bizottság éppen kedden kíván dönteni a nem uniós, szerintük a versenyt torzító mértékű állami támogatásban részesülő légitársaságok ellen bevezetendő szankciókról. A tervek szerint korlátoznák az unióba berepülő gépeik leszállási engedélyeit, és magas díjakkal sújtanák őket. Brüsszel szerint a cél az egyenlőtlen támogatásokon alapuló árverseny megállítása, és nem a visszavágás.

Elemzők azonban a várható döntést mégis ellencsapásként értékelik, hiszen azok legsúlyosabban az amerikai légitársaságokat érintenék, amelyek a szeptemberi terrortámadások óta 15 milliárd dollár állami támogatáshoz jutottak. Eközben az európai légitársaságok csak a terrorizmus okozta károk elleni biztosítás esetében kaptak - és akkor is csak állami - garanciát.

Az Egyesült Államok nem hátrál meg az acélkereskedelmi vitában - hangsúlyozta hétfőn a Financial Timesban Grant Aldonas, a nemzetközi kereskedelemért felelős amerikai miniszterhelyettes. Amerikának ugyanis elege van abból, hogy más országok utolsó gazdasági mentsvárként használják. Aldonas emlékeztetett: az USA többször is figyelmeztette Európát és Japánt, hogy amennyiben nem gyorsítják fel gazdaságuk növekedését, egyre nagyobb törések fognak mutatkozni a kereskedelmi mérlegben. Az erős amerikai dollár, valamint a gyengélkedő európai és japán gazdaság már lenyomta az árakat az amerikai piacon és akadályozhatja az amerikai mezőgazdaság és félvezető gyártás újra fellendülését is - hangoztatta. Idővel elfogy a türelem az ilyen fontos makrogazdasági kérdéseket illetően - tette hozzá, bár azt egyelőre kizárta, hogy más területeken is védővámok bevezetésére készülne az USA.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok sem készpénz, sem más területeken nyújtott adókedvezmények formájában nem adja meg az EU által követelt kétmilliárd dolláros azonnali kompenzációt. Aldonas elmondta: kivárják, amíg a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) dönt az ügyben, ami legalább egy évet igénybe vesz. (Egy előző WTO-döntés nyomán az USA-nak négymilliárd dollár értékű jóvátételt kellene nyújtania az EU-nak, de még ez ügyben sem tettek lépéseket.)

Az USA csak akkor hajlandó változtatni az acélvámokra vonatkozó tervein, ha az OECD-n belül megállapodnak az állami támogatások és az acélipari kapacitások nemzetközi szintű csökkentéséről - mondta Aldonas.

Rockenbauer Nóra

(Magyar Hírlap)

Korábban:

Nem várható gyors megoldás az orosz-amerikai vámvitában
(2002. március 11.)

Nem hiányzik a könyvtárából?

Mester Sándor: Multimóka - Nemzetközi cégek alulnézetből

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!