Tesco: 61 százalékos profit-növekedés Kelet-Európában és Ázsiában

Vágólapra másolva!
A legnagyobb brit kiskereskedelmi lánc, a Tesco Plc. a februárral végződő hat hónapban 15 százalékkal növelte nyereségét, amelyet elsősorban a társaság kelet-európai és ázsiai leányvállalatainak forgalom-növekedése, valamint a kozmetikai cikkek, illetve CD-k és DVD-k iránt megnőtt kereslet okozott. A társaság külföldi részlegeinek nyeresége 61 százalékkal, 119 millió fontra nőtt az elmúlt évben - írja a Bloomberg hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A Tesco nettó bevétele 506 millió font, - 727 millió dollár - részvényenként 7,2 penny volt ebben az időszakban, az egy évvel korábbi 438 millió font után. A társaság éves profitja is 15 százalékkal emelkedett - közölte Andrew Higginson pénzügyi igazgató.

A vállalat 1998 óta az élelmiszer-forgalom csökkenésével párhuzamosan egyre több ruhaipari, illetve híradástechnikai cikket kínál áruházaiban. A Tesco az elmúlt években elsősorban a gyors ütemben fejlődő külföldi piacokon - Thaiföldön, Magyarországon és Dél-Koreában - épített nagy számban áruházakat, és szakértők szerint a közeljövőben egyre inkább ezek a piacok biztosítják a társaság nyereségének tekintélyes részét.

A Tesco külföldi egységei 61 százalékkal növelték a 2002-es pénzügyi évben a működési profitot, míg a nagy-britanniai részlegek csak 10 százalékkal járultak ehhez hozzá. A cég teljes forgalma 13 százalékkal nőtt. A szigetországi eladások 9,1 százalékkal nőttek, és 21,7 milliárd fontot tettek ki, a külföldi áruházak forgalma ezzel szemben 37 százalékkal, 4 milliárd fontra nőtt. A Tesco külföldi vállalatainak profitja 61 százalékkal nőtt tavaly, és 119 millió fontot tett ki.

A brit lánc részvényeinek árfolyama 4,25 penny-s, 1,7 százalékos esést követően 244,75penny-n zárták a keddi kereskedési napot. Az elmúlt egy évben a Tesco-papírok 4 százalékot veszítettek értékükből, míg a rivális Sainsbury Plc. Részvényeinek értéke 3,7 százalékkal nőtt.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Tesco


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!