A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
09:30Kajak-kenuKajak 500m-négyes 1. forduló 1. futam
HUNMagyarország
10:10Kajak-kenuKajak 500m-négyes 1. forduló 2. futam
HUNMagyarország
10:30Kajak-kenuKenu 500m-páros 1. forduló 1. futam
HUNMagyarország
11:10Kajak-kenuKenu 500m-páros 1. forduló 2. futam
HUNMagyarország
11:40Kajak-kenuKajak 500m-páros 1. forduló 2. futam
HUNMagyarország
12:00Kajak-kenuKajak 500m-páros 1. forduló 4. futam
HUNMagyarország | Magyarország
12:20Kajak-kenuKajak 500m-páros 1. forduló 2. futam
HUNLévai Zoltán
12:30BirkózásZoltan Levai-Burhan Akbudak
NyílNyíl

Világbanki támogatás a láthatáron

Vágólapra másolva!
Az önkormányzatok fejlesztéseihez közös pénzintézetet és állami garancialapot hozna létre a Miniszterelnöki Hivatal a Világbank támogatásával. A speciális pénzintézet pénzügyi tanácsadással, hitel-előkészítéssel, projektek szervezésével és garanciavállalással foglalkozna. Ily módon még a kis önkormányzatok is forrásokhoz és szakértőkhöz jutnának. Az új pénzintézet egymilliárd forintos alaptőkével várhatóan egy év múlva kezdi meg tevékenységét.
Vágólapra másolva!

Az uniós csatlakozás lehetőségének közeledtével egyre nagyobb igény mutatkozik egy olyan speciális önkormányzati pénzintézet létrehozására, amely pótlólagos tőkebevonásra teremt lehetőséget a felzárkózási és csatlakozási projektekhez. Az önkormányzatok azonban amellett, hogy pénzszűkében vannak, sokszor a projektek elkészítéséhez szükséges szakértők díjazására sincs elegendő forrásuk. Ezt a két súlyos gondot kívánja orvosolni a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) terve, amely egy önkormányzati pénzintézet felállítását célozza meg. A Világbank anyagi támogatásával részvénytársasági formában jönne létre a szervezet - mondta el a Magyar Hírlap kérdésére Szegvári Péter a MEH titkárságvezetője. Banki funkciók közül számlavezetést ugyan nem végezne, ellenben pénzügyi tanácsadást, hitel-előkészítést, garanciavállalást és projektszervezést igen. A szervezethez egy állami garancialap tartozna, amely az önkormányzatok által felvett hitelek biztosítékát jelentené.

Megérett az idő arra, hogy a kisebb-nagyobb önkormányzatok fejlesztéseik finanszírozása végett megjelenjenek a tőkepiacon. Az egyéni fellépésre azonban sem pénzük, sem szakértelmük nincs - ezen segítene a közös pénzügyi szervezet - fejtette ki a MEH illetékese. Az egymilliárd forintos alaptőkével induló szervezetet pénzügyi támogatásban részesítené a Világbank. Társfinanszírozóként az önkormányzatok és a kormány is belépne - ez utóbbi a garanciaalap létrehozásával támogatná a tervet. Szegvári kérdésünkre elmondta, hogy ez több szempontból is piackonform megoldásnak számít. A pénzintézetben magántőke is részt vehet, az önkormányzatok pedig úgy lépnek ki a hitelpiacra, hogy kockázatukat a garanciaalap csökkenti. Szegvári szerint ez a megoldás depolitizálja a működtetést, forrást és szakértelmet von be, ráadásul csökkenti az állam kockázatvállalását is.

A tervek szerint a bank szűk állandó stábbal és jóval bővebb alkalmi szakértői bázissal rendelkezik majd. Az állami garanciaalap egyfajta forgóalapként működne. Amennyiben egy önkormányzat hitelt vesz fel, akkor ezzel egy időben az alapba is befizetne egy összeget. Ez a visszafizetett kölcsönökkel együtt bővítené az alap forrásait. Az önkormányzatok a szervezetben kölcsönösen segítik egymást, hiszen összefogva nagyobb piaci erőt képviselnek, mint egyenként, ráadásul megoszlik a kockázat, működhet a keresztfinanszírozás és kedvezőbb forrásbevonási lehetőségek nyílhatnak meg. Az önkormányzati pénzintézet a Világbank segítségével akár egy éven belül elindulhat.

Szakonyi Péter

(Magyar Hírlap)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!