Mesterséges verseny a kínai távközlési piacon

Vágólapra másolva!
Egy hónap múlva négy állami szereplője lesz a kínai távközlési piacnak, és mind a négy vállalat a távközlés valamennyi területén beindíthatja szolgáltatásait. Az eddigi monopólium, a China Telecom február 12-én kettéválik, és a két kínai mobilcég - a China Mobile és a China Unicom - is teljes körű szolgáltatást nyújthat. Az új szabályozás számos kérdést is felvet.
Vágólapra másolva!

A több százmillió kínai ügyfél két éven belül élvezheti a többszereplős piactól várt alacsonyabb árakat és javuló szolgáltatásokat - mondta Vu Jihaun informatikai miniszter a China Daily-nek adott interjújában. Hozzátette: mind a négy társaság nyújthat majd a közeljövőtől vezetékes és mobil-, valamint üzleti adatátviteli szolgáltatásokat. További enyhítést jelent a kínai szabályozásban, hogy a miniszter ígérete szerint mind a négy vállalat megjelenhet a kínai tőzsdén - idézi a beszélgetést a BBC.

Az új szabályozás ugyanakkor számos problémát is felvet: egyelőre nem tudni, hogyan viszonyulnak a hatóságok az iparág külföldi befektetőihez, bár Kína a WTO-tagsággal elfogadta, hogy a szektorban működő cégekben a külföldi tulajdoni hányad idén 24, jövőre 35, 2005-ig pedig 49 százalékos lehet. Szintén tisztázandó, hogy miként alakulnak az informatikai tárca - a szabályozó hatóság - birtokában lévő China Telecom tulajdonviszonyai.

(Üzleti Negyed)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről