Orbánék májusban 39 milliárd kezességet vállaltak

Vágólapra másolva!
A már ügyvezető Orbán-kormány április 21-e után 39 milliárd forint értékben vállalt kezességet, s 2002-ben összesen 123 milliárdért. A sportcsarnokok építésére, a közszolgálati média működésére és a mezőgazdasági üzletrészek megvásárlására májusban nyújtott hitelek utáni több tízmilliárdos garanciákat nagy valószínűséggel elbukja az állam, e kiadásokat az adózóknak kell megfizetniük.
Vágólapra másolva!

Még a hétvégén is nagy munka folyt a tárcánál - válaszolt talányosan László Csaba, az új pénzügyminiszter azon kérdésre, hogy az elmúlt napokban vállalt-e garanciákat a leköszönő kabinet.

Kormánygaranciának tüntetik fel, de inkább költségvetési juttatásnak minősíthetők a leköszönő Orbán-kabinet májusi garanciavállalásai. Az elmúlt két hétben vállalt 39 milliárd forintos kezességek zömét ugyanis jó eséllyel elbukja az állam, hisz azok olyan jóléti beruházásokat támogatnak, amelyek csakis veszteségesek lehetnek. Így a kormány 17 sportcsarnok, uszoda, tornaterem építésére nyújtott garanciát, amelyek bevételei aligha fedezik a hitelek költségeit. Hasonlóan kétséges a megtérülése a nyugdíjasok tulajdonában lévő mezőgazdasági szövetkezeti üzletrészek megvásárlására vállalt 10 milliárd forintos kezességnek. Az ilyen - kárpótlási jellegű - ügylet költségvetési feladat, hiszen az erre fordított összeg megtérülésében egyedül a tegnap leköszönt kormány bízik.

A Magyar Rádió működtetésére múlt szerdán vállalt kétmilliárd forintos, illetve a Magyar Televízió működési költségeihez nyújtott 12 milliárdos garancia szintén bújtatott költségvetési támogatás, hisz a közmédiumok üzleti terveit ismerve kevés esély van a hitelek kigazdálkodásra, azt előbb-utóbb a költségvetésnek kell kifizetnie. (Feltéve ha a két közmédia kiegészített kuratóriuma is megszavazza a hitelfelvételt.)

Mint ismeretes az állam olyan beruházásokra vállalhat kezességet, amelyek megvalósulása nemzeti érdek. A legtöbb esetben azért vállalkozik ilyen gesztusra a kormány, hogy az állami tulajdonos (beruházó) olcsóbban jusson hitelhez, mint ha azt maga venné fel. A korlátlan állami garancia ugyanis csökkenti a hitelnyújtó kockázatát, így a kölcsön kamatát. Ezen hitelek garantálása általában nem jelent többletkiadást az államnak, hiszen általában olyan projektekhez adja a nevét, amelyek nyereségesek, így a tartozást a banknak kiegyenlítik, amivel az állami garancia is megszűnik.

Idén összesen 123 milliárdos kezességet nyújtott a most leköszönő kabinet. A választások előtt zömmel olyan garanciákat vállalt az Orbán-kormány, amelyek megfelelnek a korábbi gyakorlatnak, vagyis az akkor adott kezességek többsége nem jár későbbi kiadással. Hisz a ferihegyi terminál üzemeltetésére felvett 25 milliárdos hitelt kigazdálkodja a repteret üzemeltető állami cég, emiatt nagy valószínűséggel szóba sem jön a kezesség beváltása.

A Nemzeti Múzeumban bemutatott Nagyszentmiklósi kincsek bemutatása kapcsán 15 milliárd forintos garanciát adott a kormány még márciusban, s ha nem történik tragédia a pótolhatatlan műkincsekkel, úgy e garancia beváltására sem kerül sor. Ám a választások előtt is volt példa biztos beváltással fenyegető kezességvállalásokra, összesen 5,7 milliárd forint összegben. Ezen garanciákkal a debreceni sportcsarnok építését, valamint a Millenniumi Programiroda működését finanszírozta a kormány.

Négy évvel ezelőtt a leköszönő Horn-kormány sem bánt túlságosan csínján a kezességekkel, akkor 84 milliárd forint értékben vállaltak különböző projektekre garanciát, igaz azok között kevés volt minősíthető burkolt költségvetési támogatásnak. Az Orbán-kabinet '98 második felében ezt tovább 55 milliárddal gyarapította, így összesen 139 milliárd forintnyi hitelt garantált a két kormány, ami megegyezik a 2002-ben eddig vállalt garanciák összegével.

(Magyar Hírlap)

Korábban:

Túllépte a kormány a kezességvállalás kereteit
(2001. július 18.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről