Gyorsult az orosz infláció májusban

Vágólapra másolva!
Oroszországban szezonális kiigazítás nélkül 1,7 százalékkal emelkedtek májusban a fogyasztói árak áprilishoz képest, amikor 1,2 százalékos volt az emelkedés az előző hónaphoz viszonyítva - közölték az állami statisztikai bizottságban szerdán. Az alapvető élelmiszerek ára 3,9 százalékkal emelkedett májusban.
Vágólapra másolva!

Az idei első öt hónapban az infláció 8,4 százalékos volt, a tavalyi év januártól májusig tartó időszakában pedig 10,9 százalékkal drágultak a fogyasztói árak.

Májusban a benzin fogyasztói ára emelkedett leginkább márciushoz képest, mintegy 10,7 százalékkal. Az oroszországi benzinárak 6,2 százalékkal csökkentek januártól márciusig, mert túltermelés mutatkozott kőolajszármazékokból, miután Oroszország napi 150 ezer hordós olajexport-csökkentést vállalt az év első felére. Májusban ugyanakkor már nőtt az orosz olajkivitel.

Oroszországban az elmúlt évben 18,6 százalékos volt a fogyasztói áremelkedés, az idei évre pedig 12-14 százalék a kormányzati várakozás. Elemzők szerint ezt már kétségessé tette a januári nagy áremelkedés, de a hivatalos előrejelzések szerint az év során az infláció havi 1 százalék közelében stabilizálódik. A tavaszi adatok ezt egyelőre nem igazolják, habár a januári csúcshoz képest továbbra is kisebb az infláció, csak éppen március óta hónapról hónapra növekszik.

A januári kiugrást a szolgáltatások 1996 óta legnagyobb áremelése okozta. Januárban 3,1 százalékos, februárban 1,2 százalékos, márciusban 1,1 százalékos volt a havi infláció Oroszországban.

(MTI)

Ajánlat:

Orosz Pénzügyminisztérium


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről