Élénkül a lengyel gazdaság

Vágólapra másolva!
Az első negyedévben 0,5 százalékkal nőtt éves szinten a lengyel gazdaság a tavalyi utolsó negyedévben regisztrált 0,2 százalékos növekedés után - közölte pénteken előzetes adatként a lengyel statisztikai hivatal. Elemzők előzetesen 0,3 százalékos gazdasági növekedésre számítottak.
Vágólapra másolva!

A kormány hivatalosan 2002 egészére 1,0 százalékos GDP-bővülést vár, a jegybank pénzügypolitikai bizottságának egyik tagja azonban a Reutersnek pénteken azt mondta, hogy legalább 1,5 százalékos növekedésre számít az idén. Grzegorz Wojtowicz szerint a második negyedévben az elsőhöz hasonlóan 0,5 százalékos éves gazdasági növekedés várható.

A jegybank és a kormány hónapok óta éles vitában áll egymással. Az utóbbi azzal vádolja az előbbit, hogy az a magas - az éves inflációt 6-7 százalékponttal meghaladó - kamatszinttel folyamatosan fékezi a növekedést, a bank azonban azzal érvel, hogy a laza költségvetési politika miatt nincs mozgástere a monetáris enyhítéshez. A költségvetési deficit a várakozás szerint az idén a GDP 5,2 százaléka lesz.

(MTI)

Korábban:

Kamatcsökkentés Lengyelországban
(2002. május 29.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről