A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1

Folyó fizetési mérleg: 400 millió eurós hiány

Vágólapra másolva!
Az előzetes számítások szerint júniusban 403 millió euró hiánnyal zárt a folyó fizetési mérleg. Az előző évi júniusi egyenleg 436 millió euró hiányt mutatott. Az áru- és szolgáltatás kereskedelem hiánya csökkent, a jövedelmeké némileg nagyobb lett. - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn.
Vágólapra másolva!

A szezonális hatások kiszűrésével számított egyenleg 163 millió euró hiányt mutat. Júniusban az adósságot nem generáló tőketételeknél mért nettó forrásbeáramlás 37 millió euró volt - adta hírül az MNB. Júniusban az áruforgalom egyenlegének kiadási többlete 2818 millió euró export és 2957 millió euró import egyenlegeként alakult ki. A kivitel 220 millió euróval, a behozatal 83 millió euróval haladja meg az előző év azonos havi adatát. A szezonálisan kiigazított egyenleg júniusban az előző évinél 36 millió euróval kisebb hiányt mutat.

Idén júniusban, az idegenforgalomban megjelent 301 millió euró bevétel 112 millió euróval, a 133 millió euró kiadás 15 millióval alacsonyabb az el z év júniusi adatnál. A vizsgált hónapban az idegenforgalmon kívüli szolgáltatások kiadási többlete 35 millió euró volt, ami

32 millió euróval kisebb az előző év azonos időszakában mért értéknél. Ennek az egy hónapnak a hatása még nem mutatkozik meg az egyenleg 2001 nyarától folyamatosan növekvő kiadási többletet mutató trendjének változásában.

A tőkebefektetésekhez kapcsolódó 407 millió euró nettó jövedelemkiáramláson belül a profitjelleg nettó kifizetés 25 millió euróval, az adósság típusú befektetésekhez kapcsolódó nettó kamatkiadás 8 millió euróval nagyobb a tavalyi év azonos időszakánál. A viszonzatlan folyó átutalások júniusi 10 millió euró bevételi többlete 7 millió euróval marad el a tavaly júniusban regisztrált értéktől.

A nem adóssággeneráló finanszírozás formájában megjelenő tőkemozgások egyenlege júniusban 37 millió euró volt. A pénzben, tulajdonosi részesedés formájában megvalósuló közvetlen tőkebefektetések értéke a magyar befektetők 22 millió euró tőkekivonása és a külföldi befektetők 70 millió euró, Magyarországra irányuló tőkebefektetésének eredményeként alakult ki. A tulajdonviszonyt megtestesít portfólió befektetéseknél jelentkező nettó forgalom közel 56 millió euró forráskiáramlást mutatott. Június végén a jegybanki tartalékok értéke 10,3 milliárd euró volt.

A folyómérleg-hiány elérheti a GDP 3,8 százalékát

Az Ecostat igazgatója, Belyó Pál szerint a magasabb hiány hátterében a külkereskedelmi mérleg hiányának - a tavalyi adatokhoz viszonyított - emelkedése és a szolgáltatások aktívumának csökkenése áll. Véleménye szerint a külkereskedelmi mérleg hiánya 2002-ben a várakozásokhoz képest nagyobb lesz, és eléri a 2,3-2,5 milliárd eurót.

Belyó prognózisa szerint az áruforgalom deficitje az idén 5 milliárd euró körül alakul. A társaság előrejelzése szerint 2002-ben a folyómérleg-hiány GDP-arányosan elérheti a 3,8 százalékot. Jól látható, hogy a működő tőke beáramlása nem fedezi a fizetési mérleg hiányát. Mint mondta, nagyobb probléma azonban az idegenforgalom idei teljesítménye.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

MNB

Korábban:

Folyómérleg-hiány: 443 millió forint májusban
(2002. július 3.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!