Tavaly és az idén az éves tojásfogyasztás eléri a 280 darabot, ami ugyan némi növekedést jelent az 1999-es, 256 darabos egy főre jutó fogyasztáshoz képest, ám az utóbbi évtizedben mintegy negyedével visszaesett az egy főre jutó tojásfogyasztás Magyarországon - mondta Szekeres Imre Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakfőtanácsosa kedden, Budapesten a tojás világnapja alkalmából.
A szakember hangsúlyozta, hogy a a múlt évtzized elején még mintegy 390 darab tojás fogyott fejenként Magyarországon, azóta azonban folyamatos volt a csökkenés 1999-ig.
A tojástermelők ez évi árbevétele a szakember szerint az idén eléri a 25 milliárd forintot, ami 15 százalékát adja a baromfiágazat éves árbevételének. A múlt évben a tojástermelés Magyarországon 3,1 milliárd darabot tett ki, ami 200 millió darabos csökkenés volt az előző évhez képest.
A sajtótájékoztatón bemutatták a tojás világnapja alkalmából megjelent Légrády Péter belgyógyász könyvét, amely szerint a tojásfogyasztás nem növeli számottevően a szervezet koleszterin szintjét, szemben a korábbi vélekedéssel. A tojás az emberi szervezet számára az egyik legértékesebb fehérje - mondják a tojáspártiak.
A tojásban a C vitaminon kívül minden vitamin megtalálható, továbbá kedvező benne a zsírsavak aránya és összetétele is. Ezért hazánkban is rehabilitálni kell mint egészséges táplálékot a tojást, ahogyan azt az USA-ban már korábban megtették - mutatott rá az egészségügyi szakember.
(MTI)
Ajánlat: