Kisebb a vártnál az infláció

Vágólapra másolva!
A fogyasztói árak szeptemberben 0,1 százalékkal nőttek az előző hónaphoz képest, és 6,6 százalékkal emelkedtek éves szinten - közölte honlapján a KSH. Elemzők ennél magasabb, 6,9 százalék körüli inflációra számítottak. Szerintük az adat tovább növeli a hétfői 50 bázispontos kamatcsökkentés esélyét.
Vágólapra másolva!

Draskovics: Teljesíthető az inflációs cél

A KSH legutóbbi adatai is bizonyítják, hogy megkezdődött az inflációs indexek gyors csökkenése, így teljesíthető lesz jövő év végére a jegybankkal közösen megfogalmazott 4 százalék körüli inflációs cél - mondta Draskovics Tibor pénzügyminiszter kedden.

Az év első kilenc hónapjában a fogyasztói árak átlagosan 7 százalékkal voltak magasabbak, mint az előző év azonos időszakában. Szeptemberben az "alapdrágulás", a maginfláció 5,9 százalék volt éves összehasonlításban.

Az árszínvonalat az előző hónaphoz képest a szeszes italok, dohányáruk és a ruházkodási cikkek drágulása egyaránt 0,11 százalékkal, az egyéb cikkek, üzemanyagoké 0,03 százalékkal, a háztartási energiáé 0,02 százalékkal emelte, míg az élelmiszereknél bekövetkezett árcsökkenés 0,12 százalékkal, a szolgáltatásoké 0,6 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkeké pedig 0,01 százalékkal mérsékelte.

Egy hónap alatt az élelmiszerek árai átlagosan 0,5 százalékkal csökkentek: az idényáras élelmiszerek ára 11,9 százalékkal, a liszté 4,9 százalékkal, az étolajé 4,7 százalékkal csökkent. 12,7 százalékkal nőtt ugyanakkor a sertészsiradék, 3,4 százalékkal a vaj, vajkrém és 1,8 százalékkal a tej, tejtermék, a tojás ára. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai 0,4 százalékkal emelkedtek.

Szeptemberben a szezonváltás miatt a ruházkodási termékek új kollekciói jelentek meg az üzletekben, így az árak - hasonlóan az előző évek tendenciájához - az átlagosnál jobban emelkedtek.

KSHhttp://www.ksh.hu

A szeszes italok, dohányáruk főcsoport átlag fölötti áremelkedésén belül a dohányáruk 3,5 százalékkal drágultak. A tartós fogyasztási cikkek és a szolgáltatások esetében mérséklődtek az árak egy hónap alatt. A szolgáltatásokon belül az üdülés árai 9,5 százalékkal csökkentek, míg az oktatási szolgáltatások 6,1 százalékkal drágultak.

Egy év alatt, tavaly szeptemberhez képest az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 7,2 százalékkal emelkedtek. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint 2003 szeptemberében. Az átlagosnál kisebb mértékben drágultak a ruházkodási és az egyéb cikkek, üzemanyagok 12 hónap alatt. A szolgáltatások 7,8 százalékkal drágultak egy év alatt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről