Az agrártárca vezetője az egyezséget olyan kompromisszumként értékelte, amelynek révén zárt borvidék jöhet létre. Közös lesz a minőség-ellenőrzés, a marketingmunka és a jogi feltételek is, mivel Szlovákia vállalta, hogy a magyar bortörvény rendelkezéseit beépíti saját szabályozásába. A szlovákok a kétputtonyos aszút kivonják a piacról, és édes szamorodniként árulják a továbbiakban - írja a Világgazdaság.
A két ország közötti konfliktust az okozta, hogy a borvidékhez eredetileg tartozó, 100-120 hektáros terület helyett a szomszédos ország 900 hektárt akart elismertetni tokajiként. Az egyezség szerint Szlovákia 565 hektáron termelhet, ami a magyar borvidék 10 százalékának felel meg. Az 565 hektár tulajdonképpen a három település által közbezárt területet jelenti, amelyet magyar szőlősgazdák művelnek - tette hozzá a miniszter.