A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

USA: rekord fogyasztói áremelkedés

Vágólapra másolva!
Szeptemberben az Egyesült Államokban 1,2 százalékkal emelkedett a fogyasztói árindex. A negyed százada nem látott áremelkedés elsősorban az energiaárak 12 százalékos emelkedése miatt következett be.
Vágólapra másolva!

Pénteken közzétett amerikai kormányzati adatok szerint szeptemberben a fogyasztói árindex 1,2 százalékkal emelkedett, ami negyed évszázada a legnagyobb arányú havi növekedés. Ez elsősorban az energiaárak 12 százalékos emelkedése miatt következett be; az ezek és az élelmiszerek nélkül számolt úgynevezett magindex csak 0,1 százalékkal emelkedett a múlt hónapban az Egyesült Államokban.

Szakértők is arra számítottak, hogy szeptemberben nőttek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban elsősorban a magasabb energiaárak miatt. Ők átlagban 0,9 százalékos növekedésre tippeltek az augusztusi 0,5 százalékos emelkedést követően. Előrejelzésük szerint az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított szeptemberi magindex 0,2 százalékkal emelkedett, míg augusztusban 0,1 százalék volt a növekedés.

Szeptemberben 0,2 százalékkal nőttek a kiskereskedelmi eladások az Egyesült Államokban, a növekedést visszafogta az autóértékesítés további visszaesése. Utóbbi figyelembevétele nélkül a kiskereskedelem 1,1 százalékkal bővült a múlt hónapban.

A Dow Jones Newswires-CNBC által megkérdezett 20 gazdasági szakértő véleményének az átlaga szerint az átfogó kiskereskedelmi eladásoknak 0,4 százalékkal kellett volna növekednie az augusztusi 2,1 százalékos csökkenés után. Az autóeladások nélkül számolt eladásoknak pedig 0,8 százalékkal az előző havi 1 százalék emelkedés után.

Az ipari termelés nagyot esett szeptemberben

Elsősorban a hurrikánok miatt, az amerikai ipar termelése a múlt hónapban 1,3 százalékkal csökkent, ilyen mérvű visszaesésre 23 éve nem volt példa - közölte pénteken a Fed.

A Katrina és Rita hurrikánok az olaj- és gázipar termelésében okoztak jelentős fennakadásokat, ennek az ágazatnak a kibocsátása szeptemberben 9,1 százalékkal esett augusztushoz képest. Ez hatásában fél százalékkal vette vissza a feldolgozóipar kibocsátását is.

Az ipari kapacitások kihasználtsága az Egyesült Államokban szeptemberben 78,6 százalékos volt, augusztusban még 79,6 százalékos.

A Dow Jones Newswires-CNBC által előzetesen megkérdezett 20 elemző véleményének az átlaga szerint a szeptemberi ipari termelésnek csak 0,4 százalékkal kellett volna visszahanyatlania az augusztusi 0,1 százalékos emelkedés után.

Romlott az októberi fogyasztói bizalmi index

Az amerikai Michigan Egyetem októberi végleges fogyasztói bizalmi mutatója 75,4 pont lett. A pénteken kiadott makroadat egyértelműen rosszabb az előzetes várakozásoknál és az előző havi bizalmi mutatóértéknél is.

A Dow Jones Newswires-CNBC által megkérdezett 13 elemző véleményének az átlaga szerint októberben az indexnek 80 pontra kellett volna nőnie a szeptemberi 76,9 pontról (augusztus: 89,1 pont; július: 96,5 pont). Az első félév átlaga 92,1 pont, a tavalyi év egészének az átlaga 95,2 pont volt.

Utólagos elemzői vélemények szerint a hurrikánok, a magas üzemanyagárak miatt jelentkezett fogyasztói bizalomvesztés szeptemberről októberre messze nem múlt el, sőt megmaradt. Az amerikai gazdaság erejébe vetett bizalom gyengülését táplálják a madárinfluenza terjedésével kapcsolatos hírek is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!