Forintstabilitásra spekuláló befektetési alap

Vágólapra másolva!
A forint árfolyamának stabilitására spekuláló alap indul hétfőn. Az MKB Euroforint Alap jegyeinek tulajdonosai akkor járnak jól, ha az euró árfolyama két évig 240,5 és 280 forint között marad. A feltétel teljesülése esetén évi 8,6, egyébként évi 3,0 százalékos hozamra számíthatnak a befektetők.
Vágólapra másolva!

A bankbetétek kamatainál magasabb hozammal kecsegtető kétéves futamidejű megtakarítási lehetőséget kínál az MKB Befektetési Alapkezelő Rt. a némi kockázatot is vállalni kész befektetőknek. A társaság új garantált alapja, az MKB Euroforint Tőke- és Hozamgarantált Befektetési Alap ugyanis a két éves futamidőre 6 százalék hozamot mindenképp fizet.

Az alapkezelő azonban a futamidő lejártakor várhatóan további 12 százalék hozamprémiumot is ad, ha az euró Magyar Nemzeti Bank (MNB) által jegyzett hivatalos árfolyama 2 éves futamidő alatt a 240,5-280,0 forint között marad. Ennek viszonylag nagy az esélye, mert az euró MNB által jegyzett árfolyama 2003. júniusa, a forint intervenciós sávjának eltolása óta 241,42-272,03 forint között mozgott.

Az alap befektetési jegyei november 4-e és 25-e között jegyezhetőek az MKB Bank kijelölt fiókjaiban, a jegyzés azonban korábban is lezárható. A minimálisan jegyezhető mennyiség befektetőnként 100 ezer forint. A lejegyzendő minimális mennyiség - melynél az alap létrejön - az alapkezelő elvárása szerint 500 millió forint, és legfeljebb 3 milliárd forint névértékű jegyet bocsátanak ki. A jegyeket bevezetik a Budapesti Értéktőzsdére.

Mindezt figyelembe véve a befektetési jegyek egy év múlva jutnak hozzá a garantált hozam feléhez, ami a névérték 3 százaléka. Két év elteltével, a lejáratkor pedig a garantált hozam fennmaradó 12 százalékához és a feltételek teljesülése estén 12 százalék hozamprémiumhoz. Ez azt jelenti hogy a befektetők pénze szerencsés esetben két év alatt 18,0 százalék, éves szinten 8,6 szálék hozamot fizet, kedvezőtlenebb esetben pedig két év alatt 6,0 százalékos, éves szinten 3,0 százalékos hozamhoz juthatnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről