A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Feketelista az uniós pénzekkel visszaélőkről

Vágólapra másolva!
Feketelista bevezetését javasolja az Európai Bizottság adminisztrációs biztosa az uniós támogatásokkal visszaélő cégek nyilvántartására. Siim Kallasnak a Világbank támogatását élvező tervezete az uniós pályázatok körüli homályt próbálná eloszlatni.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament képviselőinek becslése szerint az EU 100 milliárd eurós éves költségvetésének körülbelül 1 százaléka vándorol magánzsebekbe, a visszaélések megakadályozása azonban - egyelőre legalábbis - nem tűnik uniós preferenciának - írja a Világgazdaság.

A közös mezőgazdasági politika (CAP) körébe eső, illetve strukturális alapokra beadott pályázatok ügyében az elmúlt tíz évben mindössze egy esetben ítéltek el céget visszaélés miatt. Ezek az alapok évente összesen körülbelül 80 milliárd euró felhasználását teszik lehetővé, de a pályázatok elbírálásának nincs az EU egészére kiterjedő, egységes szabályzata, a támogatások odaítélése tagállamról tagállamra változó, informális irányelvek alapján történik.

A támogatásokat igénylő cégek ellen kizárólag saját tagállamuk kezdeményezésére indítható eljárás, a tapasztalat pedig azt mutatja, hogy az országok meglehetősen nehezen szánják rá magukat, hogy a visszásságokat Brüsszel elé tárják. A cél kitűzése persze sokkal könnyebb, mint a tényleges megvalósítás. Az idő még a globális korrupció visszaszorításáért küzdő Transparency International szerint sem érett meg arra, hogy a szabálytalan cégeket az unió valamennyi országában kizárják az alapokra pályázók köréből. Optimizmusra adhat okot azonban, hogy több tagállam is a szigorítás mellett tör lándzsát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!