Vágólapra másolva!
A forgalomban lévő 63 milliárd euróérme közül több mint 10 millió hamisított: ezek főként 1 és 2 eurósok - derül ki az Európai Bizottság jelentéséből. A pénzérméket megéri hamisítani, ugyanis erre sem a hatóságok, sem a kereskedők nem figyelnek oda annyira, mint a papírpénzekre.
Vágólapra másolva!

A 10 millió jelentős szám, de meg sem közelíti azt az adatot, amikor még minden egyes EU-országnak saját pénzneme volt. Ugyanakkor tavaly jelentősen nőtt a lefoglalt hamisított pénzérmék száma: a 96 ezres adat 29 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

A pénzérmék hamisítása leginkább olasz specialitás. Az euró 2002-es bevezetése óta 11 ilyen gyártóközpontot lepleztek le, és ebből hat Olaszországban volt, egy pedig Spanyolországban - olasz vezetéssel. Ennek ellenére tavaly a legnagyobb "fogásokra" Németországban, Franciaországban, Ausztriában, Hollandiában és Belgiumban került sor.

A pénzérméket egyébként megéri hamisítani: erre sem a hatóságok, sem a kereskedők nem figyelnek oda annyira, mint a papírpénzekre, azaz kisebb a lebukás veszélye, ráadásul egy 2 eurós előállítása csak 0,2 euróba kerül.

Miközben a pénzérmék hamisítása elleni küzdelem az Európai Bizottság feladata, a papírpénzek feletti felügyelet az Európai Központi Bankhoz tartozik. Ez utóbbi január közepén nyilvánosságra hozott jelentésében azt közölte, hogy a forgalomban lévő 10,4 milliárdnyi euró-papírpénzből 2005 második felében 286 ezer hamisítottat szűrtek ki, melyeket kivontak a forgalomból. A hamisítók egyébként a 20 és az 50 eurósokat szeretik a legjobban, már csak azért is, mert a 2 legnagyobb címletet, a 200 és az 500 eurósokat nagyon sok boltban el sem fogadják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!