Lassan nő a magyar életszínvonal

Vágólapra másolva!
 A magyar életszínvonal az amerikai felét érheti el 2020-ra - írja a Világgazdaság. A 2005-ös 38 százalékról 2020-ra 51 százalékra emelkedhet az egy főre jutó, vásárlóerő-paritáson mért magyar GDP az USA mutatójához képest.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi helyzethez képest a következő évtized végére jelentősen csökken a visegrádi országok életszínvonalbeli különbsége a főbb nyugat-európai államokhoz képest - tűnik ki a Foresight 2020 című jelentésből. A felmérés szerint ugyanis Németország és Nagy-Britannia esetében változatlanul 70, illetve 78 százalékon marad az amerikai átlaghoz viszonyított index, míg Franciaország esetében 75-ről 72-re süllyed.

A magyarhoz hasonló szinten lesz a cseh, illetve a szlovák mutató is, azonban a lengyel adat jóval elmarad hazánkétól. Az előrejelzések szerint Románia és Ukrajna egy főre eső GDP-je másfél évtized múlva is csak az amerikai egynegyedét fogja elérni.

A közép- és kelet-európai országok gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzésből kitűnik, hogy a következő öt évben, a visegrádi országok közül Magyarországon lesz a legkisebb (3,3 százalék) a GDP-növekedés éves mértéke. A 2010-ig terjedő időszakban Szlovákia 5,3, míg Cseh- és Lengyelország 4,1 százalékkal bővül évente.

Amennyiben a 2006-2020 közötti éves átlagnövekedést nézzük, akkor a magyar gazdaság növekedési mutatója (3,2 százalék) már megelőzi a cseh adatot (3,0). Ez szinte azonos a lengyel mutatóval (3,3). Szlovákia (4,1) lendülete pedig töretlen marad.

A régi uniós tagállamok gazdasági növekedése mind rövid, mind középtávon továbbra is elmarad a közép-európai országokéhoz képest. Az EU15-nél ugyanis 2010-ig, illetve a 2020-ig terjedő időszakra vonatkozóan is 2 százalékos éves átlagnövekedés várható.

A globális előrejelzés szerint a következő másfél évtizedben a világ GDP-bővülésének közel 40 százalékát Kína és India adja majd. Az USA-nak közel 16 százalékos lehet a részesedése, míg Németország csak alig kétszázalékos arányt ér el.

A világ GDP-jéből való részesedést tekintve Kína 2020-ra megelőzheti az Egyesült Államokat. A jelenlegi közel 14 százalékról 19,4-re ugorhat, míg az USA részesedése közel 21 százalékról 19-re csökken. Így 15 év múlva az USA-t megelőzve Kínának lehet a világ legnagyobb gazdasága.

Mellette jórészt Indiának köszönhetően, az ázsiai kontinens a jelenlegi 36-ról 43 százalékra növelheti arányát 2020-ra. Az EIU előrejelzési részlegének szakértője szerint azonban korai lenne még Ázsia évszázadáról beszélni, mivel az egy főre jutó GDP tekintetében Kína és India jóval elmarad a nyugati országokhoz képest.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről