A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Drága marad az energia

Vágólapra másolva!
Claude Mandil, Nemzetközi Energiaügynökség vezetője szerint az olajtársaságok elmaradt beruházásai miatt továbbra is drága marad az energia. Mandil az alternatív energiaforrások közül pártját fogta az atomenergiának és a bioüzemanyagoknak is.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) vezetője, Claude Mandil szerint a következő két-három évben magas olajárakra kell számítani, mert a kereslet nagy, a termelési tartalékok viszont egyelőre szerények. A szakember szerint a világgazdaság bővülése miatt a világ kőolajkereslete várhatóan napi 1,5-2 millió hordóval nő évente 2010-ig.

Mandil szerint az olajtársaságok nem ruháztak be eleget az utóbbi húsz évben. Az 1990-es években alacsonyak voltak az olajárak, és ez nem tett jót a beruházásoknak. Az új beruházások eredménye pedig most még nem jelentkezik.

A szakértő szerint a világ kitermelhető kőolajtartaléka elegendő az ellátásra, ha az árak elég magasak a jövedelmező kitermeléshez. Hordónként 25 dolláros olajárnál a kitermelhető világtartalék 2 billió hordó, 45 dollárnál 4 billió hordó. Jelenleg 70 dollár fölött vannak a szabadpiaci árak.

Az IEA vezetője pártját fogta az alternatív energiaforrásoknak, ezek közül elsősorban az atomenergiát, másodsorban az etanolt és a többi bioüzemanyagot nevezte reális lehetőségnek a kőolajjal szemben. Mandil szerint nincs fenntartható gazdasági növekedés az atomenergia részarányának növelése nélkül.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!