A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Draskovics: "házhoz megy" a közigazgatás

Vágólapra másolva!
Ha jogszabályalkotás útján nem megy, majd a finanszírozással kényszeríti ki a kormány a közigazgatás regionális szintű átalakítását. Draskovics Tibor, az Államreform Bizottság alelnöke a Napi Gazdaságnak úgy nyilatkozott, hogy a 2007-es költségvetés fogja tartalmazni az intézkedéseket.
Vágólapra másolva!

A közigazgatás regionális szintű átalakításáról szóló javaslatot idén viszont csak október végéig, tehát az önkormányzati választások után kell benyújtania a kormánynak. Addig szétosztanak 27 milliárd forintot a rászoruló települések között, a legtöbbet az északkelet-magyarországi részek kapják - derül ki a Pénzügyminisztérium jelentéséből.

A forráshiánnyal küszködő helyhatóságok történetében az idei az első év, hogy kevesebben vetnek ki helyi adót, mint korábban. A kormány annak ellenére is erőteljesen ösztönzi - elsősorban pénzügyi eszközökkel - a kistérségi társulások és regionális önkormányzatok megvalósítását, hogy az ellenzék a közigazgatás reformját a múlt hétfőn leszavazta - derült ki Draskovics Tibor kormánybiztos szavaiból.

A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy elsősorban azok a települések kapnak pénzt 2007-től, amelyek hajlandóak társulni. Egy lehetséges eszköz, hogy például az ezer főnél kisebb településeknél az igazgatási normatívákat drasztikus mértékben csökkentik. Mindez azt jelenti, hogy a 2007. évi költségvetésben - vagyis az önkormányzati választásokat követően - jelölik ki, hogy a pontosan mennyi pénz áll az illető önkormányzat rendelkezésére.

A kabinet elé a múlt szerdán került az olcsóbb és hatékonyabb közigazgatás tervezete, amelynek megvalósításához kevesebb központi hivatal, integrált ügyfélszolgálati központok és szakszerű munka szükséges. Az utóbbi elérése érdekében a kormányzat a jövő évtől áttérne a bértömeg-gazdálkodásra, ahol az intézmények vezetői számára adott lesz az éves bértömeg. Ezt nekik kell - saját belátásuk szerint - differenciáltan felhasználni.

A kormány integrált szolgáltató kistérségi központok kialakításán gondolkodik, és ennek megfelelő új területi tagoltságot akar kialakítani. Draskovics szerint a kistelepüléseken akár vegyesboltokban is lehetnek olyan információs pontok, ahol elektronikusan elintézhetők a hivatali ügyek -, de ilyen pontok lehetnek a polgármesteri hivatalok, a teleházak vagy a posták is. A regionalizációval tehát "házhoz megy" a közigazgatás.

A kormányzati számítások szerint a 13,5 ezer fős közigazgatási leépítés, évi 35 milliárd forint hosszú távú megtakarítást hoz, a végkielégítések egyszeri kiadását pedig az ingatlaneladások bőségesen ellensúlyozzák, azaz, az idei mérleg is pozitív lehet. A kiadásokat növeli a pályamódosító hitelprogram is, amelyről a kormány szerdán határozott.
Az Államreform Bizottság tovább gondolkodik, a tervek szerint néhány hét múlva ugyanis előállnak az "önkormányzati víziójukkal" is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!