Januártól jöhet a gyógyszeradó

Vágólapra másolva!
Vélhetően ma tárgyalja a kormány a biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászati segédeszközök ellátásáról szóló törvénytervezet, amely januártól lépne hatályba.
Vágólapra másolva!

A takarékosságra ösztönző törvényjavaslat szerint azok a gyártók, amelyek a tervezettnél nagyobb mennyiséget forgalmaznak a tb által támogatott termékeikből, az értékkülönbözetet kötelesek lesznek befizetni az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) számlájára. Ha ezt nem tennék meg, adók módjára behajtanák tőlük - írja a Világgazdaság.

A törvényalkotók különbséget tennének a szabadalommal védett és a másolat-készítményeket forgalmazók között; ez utóbbiak után kevesebbet kellene fizetni. A versenyhelyzetet erősítené, hogy azok a cégek, amelyek a túllépés mértékének megfelelő arányban csökkentenék gyógyszereik termelői árát, s annak fenntartását az OEP-pel kötött szerződésben három évig vállalnák, mentesülnének a forgalomarányos befizetés alól.

A nagykereskedőket az előző évi forgalom bizonyos százalékában meghatározott befizetési kötelezettség terhelné. Azok a patikák pedig, amelyekben a tb által támogatott gyógyszerek utáni árréstömeg nagyobb 25 millió forintnál, kötelesek lennének e bevétel egy százalékát szolidaritási díjként befizetni. Jövőre az árréstömeg összegét a költségvetési törvényben határozzák meg.

Megszűnik az ingyengyógyszer: az eddig 100 százalékkal támogatott szerekért 300 forint körüli összeget kell fizetni a betegeknek, a közgyógyellátottak ezt a keretük terhére fizetnék. Szigorodna és nyilvános lenne a gyógyszerek tb-listára kerülése is. Az új, még nem támogatott hatóanyagú szert a biztosító és az orvosi szakma véleményének ismeretében, félévente hirdethetnék csak ki. Elsőbbséget kapnának az olcsóbb készítmények.

Az orvosoknak előírnák, hogy a kórházból elbocsátott betegeket tájékoztatni kell a különböző árú medicinákról. A háziorvosoknak az egyes betegségekre kidolgozott szakmai ajánlások szerint lesz szabad gyógyszert felírniuk, ha pedig szakmai indok nélkül az ajánlottnál drágábbat rendelnének, akkor a többletkiadást a nekik járó tb-apanázsból vonnák vissza. A tb százalékos és fix összegű támogatási rendszere megmaradna, a támogatás mértékét az olcsóbb szerhez szabnák.

Az egészségpolitikusok szerint a gyógyszerfogyasztásban jelentős szerepe van a cégek promóciójának, az orvosok gyógyszerfelírási szokásainak. Ezért csökkentenék az orvosok "megdolgozását" végző orvoslátogatók számát, akik különféle ajándékokkal jutalmazzák az általuk kínált gyógyszert felírókat. Bevezetnék az 5 millió forintos regisztrációs díjat, amelyet egy-egy gyógyszerismertető nyilvántartásba vételéért kellene fizetni, s amelynek megújítási díja évente újabb egymillió lenne.

A törvénytervezettel a gyógyszerkassza egy évtized óta tartó tetemes túllépését kívánják visszafogni, hiszen amíg 1996-ban csupán 12 milliárd forinttal lépték túl az eredetileg tervezett 72 milliárdos büdzsét, tavaly már 65 milliárddal. Nem hagyható azonban figyelmen kívül a költségvetés szisztematikus alultervezése - amit az Állami Számvevőszék állapított meg -, a gyógyszerkincs növekedése és a lakosság egészségi állapota sem.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!