A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNUngvári Attila
10:20CselgáncsAbylaikhan Zhubanazar-Attila Ungvari
HUNÖzbas Szofi
11:10CselgáncsRenata Zachova-Szofi Ozbas
HUNMagyarország
16:00KézilabdaMagyarország-Angola
HUNAkilov Plylyp
20:32ÖkölvívásOleksandr Khyzhniak-Pylyp Akilov
HUNMagyarország
21:05VízilabdaSpanyolország-Magyarország
NyílNyíl

Hetvenmilliárdról szól Lamperth beszéde

Vágólapra másolva!
Az önkormányzati választások "tétje" megközelíti a 70,5 milliárd forintot. A területfejlesztési törvény módosítását tervező Lamperth Mónika áthúzná azokat a számításokat, amelyek szerint "innentől a Fidesz fogja osztani a pénzt"- írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az újonnan kiszivárgott Lamperth Mónika-beszéd tanúsága szerint a miniszter azzal nyugtatja az önkormányzati választási eredmények miatt csalódott párttagokat, hogy a területfejlesztési törvény napirenden lévő módosításában a kormánypárti politikusoknak erős lehetőséget és mandátumot adnak a regionális területfejlesztési tanácsokban. Ezzel Lamperth szerint majd áthúzzák azokat a számításokat, amelyek szerint "innentől a Fidesz fogja osztani a pénzt". Részleteket a kiszivárgott beszédről itt olvashat.

Az Európai Unió térségfejlesztési politikája a hozzá tartozó forrásokkal együtt a regionális szemléletre épül, ezért a regionális önkormányzatok súlya egyre nagyobb a magyar közigazgatásban. A törvény szerint a tanács által létrehozott közhasznú társaság a fejlesztési programok megvalósításában, azok finanszírozási feladataiban is részt vesz.

Az idei költségvetés szerint a hét regionális fejlesztési tanács összes kifizetési és kötelezettségvállalási lehetősége a decentralizált fejlesztési programok támogatásában meghaladja az 50,5 milliárd forintot. Ebből 2006-ra a pénzforgalmi előirányzat szerint 29,08 milliárd forint áll rendelkezésre, a maradék összegre pedig kötelezettséget vállalhatnak, egészen 2008-ig.

A régiók közül a legtöbb forrást, 11,18 milliárd forintot a közép-magyarországi osztja szét, míg a legkevesebb pénz, 3,45 milliárd a nyugat-dunántúliaknak jut. Ha idevesszük még a megyei területfejlesztési tanácsokat is, akkor összesen 70,45 milliárd forintra emelkedik a választások "tétje", ami kicsúszni látszik a kormányerők kezéből. A következő, 2007-2013 közötti költségvetési ciklusban viszont már évente átlag 30 milliárd forint elosztásáról születnek majd döntések a regionális tanácsokban.

A törvénymódosítással úgy tudna javítani pozícióján az MSZP, ha a minisztériumi delegáltak számát növeli a tanácsokban. Ehhez elegendő a feles törvény módosítása.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!