A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Megrendült a kkv-k bizalma

Vágólapra másolva!
Elsősorban a kormányzati gazdaságpolitika és a monetáris politika romló megítélése miatt esett a K & H Bank és a GfK Hungária közvélemény-kutató intézet által készített kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe a harmadik negyedévben.
Vágólapra másolva!

A felmérés szerint a magyarországi kkv-k bizalmának megrendülése mögött elsősorban a vállalkozások terheit tovább súlyosbító kormányzati gazdaságpolitikai és a monetáris politikai intézkedések állnak.

A kkv bizalmi index 2006 harmadik negyedévi romlását elsősorban a gazdaságpolitika részindex látványos csökkenése okozta. A részindex az előző negyedévben mért mínusz 50 ponthoz képest 19 pontos visszaesést mutat, mínusz 69 ponton zárt. Jelenleg a vezetők 23 százaléka gondolja úgy, hogy a kormányzat a kkv-k számára kifejezetten hátrányos gazdaságpolitikát folytat.

A bizalmi index csökkenésében a gazdaságpolitika megítélésének romlásán túl szerepet játszik az is, hogy egyre több vállalatvezető ismeri fel azt a tényt, hogy a gazdaságpolitikai döntések mekkora hatással vannak a kkv-k üzletmenetére. Míg 2006 második negyedévében a kormányzat a leggyengébb minősítést az ipari vállalatok vezetőitől kapta, mostanra már minden szektor kritikusan ítéli meg a kormányzat által életbe léptetni kívánt intézkedéseket.

A 2006 harmadik negyedévi kkv bizalmi index értékét a monetáris politikában lejátszódott és a várható kedvezőtlen mozgások is erőteljesen befolyásolták.

Amíg korábban a vállalatvezetők 63 százaléka számított a vállalati hitelkamatok emelésére, jelenleg a vállalatvezetők háromnegyede gondolja ezt. A megkérdezettek átlagosan 3,7 százalékos hitelkamat-növekedést várnak az elkövetkező egy évben, szemben a három hónappal ezelőtti 2,9 százalékos várakozással.

Enyhe mértékben, de tovább romlottak a vállalat pénzügyeivel, a munkaerővel és a versenyhelyzettel kapcsolatos kilátások is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!