A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
HUNHámori Luca
16:18ÖkölvívásAnna Hamori-Marissa Williamson
HUNKovács Richárd
17:38ÖkölvívásRichard Kovacs-Sofiane Oumiha
HUNMagyarország
21:05VízilabdaMagyarország-Japán
HUNMagyarország
22:03ÚszásSzabad 4 x 200m
NyílNyíl

Bővülhetnek a jelzálogbankok lehetőségei

Vágólapra másolva!
A jelzálog-hitelintézetről és a jelzáloglevélről szóló törvény (Jht.) módosítására törvényjavaslatot nyújtott be a parlamenthez Veres János pénzügyminiszter.
Vágólapra másolva!

A módosító javaslat bővítené a jelzálogbankok finanszírozási lehetőségeit, így a jövőben a hitelintézetek és a biztosító társaságok mellett pénzügyi vállalkozásoktól is vásárolhatnának jelzáloghiteleket, s így forrást biztosíthatnának e cégek hitelezési tevékenységéhez is.

A jelzálogbankok a javaslat szerint a jövőben nem csak Magyarország területén, hanem EGT-államok területén lévő ingatlanon alapított jelzálog fedezete mellett is pénzkölcsönt nyújthatnának, illetve megvásárolhatnának ilyen hiteleket abban az esetben, ha az e fedezetekre bejegyzett jelzálogjog a magyar szabályozás szerinti jelzálogjoggal azonos biztonságot nyújt.

Bővülne a jelzálogbankok által végezhető szolgáltatások köre is. Most hitelbiztosítéki értéket kizárólag hitelintézetek és biztosítók részére határozhatnak meg. A javaslat lehetővé tenné forgalmi érték megállapítását is, továbbá megszüntetné a megrendelő személyére vonatkozó korlátozást, így bárki számára végezhetnének értékbecslést.

A jelzáloghitel, illetve önálló jelzálogjog vásárlása esetén a hitel és a fedezetül szolgáló ingatlan hitelbiztosítéki értékének arányára vonatkozó 70 százalékos korlátnak, valamint az 5 éves futamidővel kapcsolatos előírásnak nem kellene minden egyes hitelnél, hanem csak portfolió szinten megfelelni a módosítás szerint.

A törvényjavaslat lehetőséget adna arra, hogy a kötelezettek egyoldalú kötelezettségvállalásának közjegyzői okiratba foglalása esetén a jelzáloghitel szerződés közjegyzői okiratba foglalásától a jelzáloghitel-intézet eltekintsen. E rendelkezés egyszerűsítheti a hitelszerződés megkötését.

A javaslat bővítené a jelzálog-hitelintézetek befektetési lehetőségeit, így például lehetővé tenné, hogy tulajdonukba kerüljenek befektetési alapkezelők is, amelyek tevékenysége kapcsolódhat a hitelintézet alaptevékenységéhez.

Változnának a jelzáloglevelek fedezetére vonatkozó szabályok is: e szerint a jelzáloglevelek fedezetét érintő származtatott (derivatív) ügyleteket a jelzáloglevelek rendes fedezeteként lehetne figyelembe venni. A javaslat rögzíti azt is, hogy a derivatív partner a rendes fedezetbe vont ügyletet a jelzálog-hitelintézet fizetésképtelensége esetén sem mondhatja fel.

A törvényjavaslat jelentősen módosítaná a jelzálog-hitelintézet felszámolására vonatkozó szabályokat is a jelzáloglevél tulajdonosok valamint a fedezetbe vont származtatott ügyletek partnereinek érdekében. A módosítás szerint a fedezetet biztosító vagyontárgyak nem válnak a felszámolási vagyon részévé, hanem a fedezeti gondnok kezelésébe kerülnének, aki ebből biztosítaná a jelzáloglevél tulajdonosok, valamint a fedezetbe vont származtatott ügyletek szerződött partnereinek kielégítését.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!