A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Nehéz lesz eladni a génmódosított vetőmagot

Vágólapra másolva!
Gyakorlatilag ellehetetlenült a génmódosított (gm) technológia magyarországi térhódítása a vetőmagokat gyártó cégek szerint. Ennek oka a géntechnológiai tevékenységről szóló rendelet hétfői elfogadása.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés hétfőn egységesen fogadta el a törvénymódosítást, amely tartalmazza az úgynevezett koegzisztencia szabályozást. A törvénynek ez a része biztosítékul szolgál arra az esetre, ha Magyarország az Európai Unió nyomására kénytelen lenne feloldani a gm-növényekre jelenleg érvényben lévő tilalmat. A magyar agrárexport versenyképességét elsősorban az ország gm-mentessége biztosítja, hiszen a hazai termékek nem mennyiségükkel, hanem csak minőségükkel tudnak versenyezni a világpiacon.

A jogszabály határozza meg a feltételeket, amelyekkel a különböző módon vetett növények egymás mellett termeszthetők. A törvény azt célozza, hogy gm-növények pollenjei ne termékenyíthessék meg a hagyományosan termesztett növények virágját, azaz a génáramlás ne történjen meg.

A gm-növények kifejlesztése igen nagy költségű vállalkozás, ezért komoly nyomás nehezedik az Unióra és azon belül Magyarországra is az ilyen típusú növények engedélyezése ügyében. A nagyvállalatok lobbiereje még arra is elegendőnek bizonyult, hogy múlt héten, az országgyűlési vitanapon a témával foglalkozó tudósok győzködték a honatyákat.

Vállalati vélemények

Máté József, a Pioneer Hi-Bred Zrt. Kelet-Európáért felelős külkapcsolati vezetője szerint a magyar koegzisztencia-szabályozás a legszigorúbbnak tekinthető a világon. A szakértő nem ért egyet azzal a törvényhozói feltételezéssel, hogy a külföldön több helyen már bevált gm-növények alkalmazása hátrányosan érintené a magyar agrárkereskedelmet. Közölte, hogy a Pioneer nem számít nagyobb érdeklődésre a jelenleg engedélyezett gm-vetőmagokból, ugyanakkor már most tud olyan termelőkről, akiket akár az új jogszabály mellett is érdekelhetnek gm-vetőmagok.

Czepó Mihály, a Monsanto Kereskedelmi Kft. engedélyeztetési vezetője indokolatlannak találja, hogy Magyarország szigorral jeleskedjen a gm-növények terén. A törvénymódosítással szerinte az ország elszalasztotta annak lehetőségét, hogy a 70-80-as évekhez hasonlóan, mezőgazdasági szempontból vezető állam lehessen a közép-kelet-európai régióban. Utalt arra, hogy a technológia alkalmazása a gazdák számára egyrészt sok adminisztrációval jár, másrészt nagy a kockázata, hogy egyes előírások be nem tartása esetén meg kell semmisíteni a terményt.

Bíró János, a Syngenta Seeds Kft. termékfejlesztési és marketing vezetője is szigorúnak tartja a törvényt. Hozzátette, hogy cégük tudomásul veszi a törvényhozók szándékát és üzletmenetével alkalmazkodik a jogszabályi környezethez.

MTI/[origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!