Ismét gond lehet Európa gázellátásával

Vágólapra másolva!
A Gazprom újév napján leállítja szállításait Fehéroroszországnak, ha addig nem jön létre ármegállapodás, és figyelmeztette három európai vásárlóját: gondok léphetnek föl náluk a gázellátásban.
Vágólapra másolva!

"A Gazpromnak 2007 január elsején reggel tíz órától nem lesz semmilyen alapja a fehérorosz fogyasztóknak történő szállításokra, amennyiben addig nem kötik meg a jövő évre szóló gázszállítási szerződést" - hangsúlyozta Alekszej Miller, az állami ellenőrzésű orosz monopólium vezérigazgatója, megjegyezve, hogy Gazprom levélben figyelmeztette Németországot, Lengyelországot és Litvániát, amelyek ellátását a fehéroroszországi gáztranzit esetleges megakadása a legérzékenyebben érinthet.

Miller rámutatott, hogy Fehéroroszország "destruktív álláspontra" helyezkedett négy nappal a gázárról Oroszországgal kötött szerződés lejárta előtt, és megfenyegette Minszket: ha nem fogadja el a Gazprom keddi "példátlan" ajánlatát, akkor nem csak ezer köbméterenként 200 dolláros (négyszeres) gázárral számolhat, hanem még exportvámmal is, ami további 60 dolláros emelést jelentene.

Alekszandr Medvegyev vezérigazgató-helyettes jelezte, hogy a Gazprom nem tudja teljes mértékben pótolni az Európának szánt tranzitgázt, ha Fehéroszország elszánja magát a megcsapolására.

"Ha Fehéroroszország annyit vesz el a tranzitgázból, mint amennyit maga fogyaszt, akkor a teljes kompenzálás lehetetlen, kiváltképpen hosszabb ideig" - ismerte el Medvegyev egy telefonkonferencián. A fehérorosz importfogyasztás meghaladja az évi húszmilliárd köbmétert, míg a Jamal-Európa tranzitvezetéken mintegy 30 milliárd köbméter gáz áramlik Európába.

Tavaly év elején az orosz Gazprom Ukrajnával folytatott árvitája komoly gázhiányt okozott Európa több országában. Magyarországon például a konfliktus miatt korlátozni kellett egyes ipari fogyasztók gázellátását. Szerencsére akkor a vita néhány nap alatt megoldódott.

"A kompenzálás forgatókönyvei attól függnek, hogy mennyi gázt vesz el esetleg Fehéroroszország, milyen lesz akkor az időjárás, mennyi gázt tud a Gazprom más (ukrajnai) tanzitútvonalakról átcsoportosítani, s mennyi gáz gyűlik össze az európai tárolókban, ahol a Gazprom tartalékokat halmozott fel" - fejtegette Medvegyev az Interfax szerint.

Előzőleg a Gazprom szóvivője már megvádolta Minszket, hogy a tranzitgáz megcsapolására készül. Szergej Kuprijanov ezzel Uladzimir Szemaska fehérorosz miniszterelnök-helyettesnek arra a véleményére reagált, amely szerint a Gazprom szállításai nem szűnnek meg, amíg nincs új megállapodás.

"Kölcsönösen függünk egymástól. Ha nem kötünk gázszállítási megállapodást, akkor a Gazpromnak nem lesz tranzitszerződése, ez pedig a Gazprom exportszállításainak 22 százalékát érinti" - kapcsolta össze az árat és a tranzitot Szemaska, hozzátéve: a 2007-es megállapodás aláírásáig Minszk "úgy tekinti, hogy a gázár 46,68 dollárt tesz ki ezer köbméterenként, ahogy 2006-ban is"

Kurpijanov szerint Szemaska szavai csak úgy értelmezhetők, hogy a Fehéroroszország az Európának szánt gáz jogellenes megcsapolására készül.

Forrás: www.gazprom.ru
Magyarország gázimportja szinte teljes egészében Ukrajnán át halad

Moszkvai elemzők rámutattak: az állami Beltransgaz által üzemeltetett fehéroroszországi gázszállítási infrastruktúra fontos részét alkotja a fehérorosz területen áthaladó Jamal-Európa tranzitvezetéknek, s így Fehéroroszország képes akár megakasztani, akár megcsapolni a Gazprom európai szállításait.

Ha nem lesz tranzitmegállapodás, akkor a fehéroroszok csempészárunak tekinthetik a tranzitgázt és leállíthatják a szivattyúkat. Másrészt jogellenesen el is vételezhetnek az (egyébként a Gazprom tulajdonában lévő) Jamal-Európa vezetékből, amelyet még számos csőág köt össze a Beltransgaz hálózatával - magyarázta egy moszkvai bennfentes.

Szemaska abban reménykedett, hogy a Gazprom mégsem állítja le a szállításokat, mert ezzel még inkább rontaná az ez év eleji ukrán csapelzárás okozta európai zavarok által már amúgy is megtépázott hírnevét.

Kuprijanov ugyancsak hangsúlyozta, hogy "orosz gázszállítás 2007-ben csak új szerződés megkötése esetén lehetséges". Mint mondta, Oroszország "példátlan engedményeket" tett Fehéroroszországnak, tekintettel az őket (papíron) összefonó unióra.

A Gazprom, amely már ezer köbméterenként 200 dolláros gázárat igényelt Fehéroszországtól 2007-re, kedden 105 dollárra leengedte ezt a követelését. Ebből Fehéroroszországnak jövőre csak 75 dollárt kellene ténylegesen kifizetnie az orosz gáz ezer köbméteréért, míg a fennmaradó ezer köbméterenként 30 dollárt a Beltransgaz részvényeivel törleszthetné.

A Gazprom egyben elfogadná a Beltransgaz önértékelését is, amely szerint 5 milliárd dollárt ér. A Fehéroroszországnak szabott gázár csak egy négyéves "kiváltságos" időszak után, 2011-ben emelkedne az európai színvonalra (az orosz belső árral együtt, s levonva belőle a szállítási költséget és az exportvámot). A Gazprom négy év alatt megszerezné a Beltransgaz felét egy régóta vajúdó közös vállalat keretében.

De Kurpijanov szerint Szemasko csak a 75 dolláros, ezer köbméterenkénti gázárat fogadta el, részvénybeszámítás helyett viszont azt követelte, hogy a Gazprom egészben fizesse ki a Beltransgaz felét, vagyis 2,5 milliárd dollárt. Kurpijanov szerint a Gazprom már a 75 dolláros árral is ajándékot adna, hiszen így a 2007-es fehérorosz fogyasztást 1,5 milliárd dollárból fedezni lehetne. De a tetejében a Gazpromnak még 2,5 milliárd dollárt kellene fizetnie a Beltransgaz feléért. "A Gazprom nem télapó" - háborgott Kuprijanov.

Miller megfenyegette Minszket, hogy a monopólium most kérni fogja az orosz kormányt exportvám kivetésére is, ami ezer köbméterenkénti 200 dolláros "piaci" gázár mellett 260 dollárra növelné a Fehéroroszországtól követelt szerződéses gázárat. Az Európába küldött orosz gáznak csak húsz százaléka halad Fehéroroszországon át, míg 80 százaléka Ukrajnán keresztül jut oda. Magyarország gázimportja szinte teljes egészében Ukrajnán át halad.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről