Váratlanul érte Marcalit a Mustang-gyár bezárása

Vágólapra másolva!
A szakszervezet már tárgyal a német Mustang farmergyártó vezetésével a marcali gyár megszüntetése kapcsán. A cég a ruhaipar hanyatlásával magyarázza a lépést.
Vágólapra másolva!

A Mustang marcali gyárában az üzemi tanács, a szakszervezet és a felügyelőbizottság csütörtökön délután egyeztető tárgyalásba kezd a cégvezetéssel az üzem tervezett bezárása kapcsán - tudta meg az MTI.

A Mustang GmbH marcali gyárának bezárásával a német cégcsoport legnagyobb közép-európai gyártókapacitását számolja fel. A Napi Gazdaság korábbi híre szerint a gyár megszűnésével március végéig több mint 400 dolgozót bocsátanak el a somogyi város üzeméből.

Birgit Rose, a Mustang Marcali ügyvezető igazgatója az MTI-hez szerdán írásban eljuttatott nyilatkozatában - nem nevesítve a marcali gyárat - azt írta: "a strukturális változások miatt jelentős nyomás alá került a vállalat eredményessége az utóbbi években, ezért elengedhetetlen egy intézkedési csomag kidolgozása, amely a vállalatot ismét a nyereségzónába vezeti, s ezzel biztosítja a működés jövőbeli finanszírozását is".

Birgit Rose hozzátette: "ennek az intézkedési csomagnak a részeként a cég bezárja összes saját gyártó kapacitását". (Ez utóbbiak közé tartozik a marcali üzem is.) A kialakult helyzetet magyarázó levél csak általános megfogalmazásokat tartalmaz a ruhaipar jelenlegi "hanyatló" állapotáról, s hogy a cégnél "a visszaeséssel ebben a formában rövid távon nem számoltak".

Sütő László, a város polgármestere az MTI-nek elmondta: régebben már szóba került a Mustang üzem bezárása, de nem gondolták, hogy erre ilyen hamar sor kerül. A gyár bezárásával a város 25-28 millió forint helyi adótól esik el.

Tájékoztatása szerint a marcali gyár fénykorában napi ötezer farmert állított elő, s évi 200-300 millió forintos nyereséget is elért. Időközben csökkent a termelés, és romlott az üzem gazdaságossága is - tette hozzá. Ezt vélhetően a költségek gyors emelkedése okozta, amit a sokáig növekvő árbevétel (2002-ben például nettó 2 milliárd forint) sem tudott ellensúlyozni.

Somogy megyében a rendszerváltás előtt több mint nyolcezer embernek adott munkát a konfekcióipar, jelenleg alig ezernek. Marcaliban évtizedekig biztos megélhetést jelentett a varrodai munka.

A Mustang 1991-ben vette meg a marcali üzemet, és azóta több milliárd forintot költött rá. Az utóbbi években ez volt az egyetlen gyár a megyében, ahol nem bérmunkát végeztek, hanem saját piacvezető terméket állítottak elő.

A Napi Gazdaság a marcali gyár bezárásával foglalkozó írásában arról számolt be, hogy a világ egyik legnagyobb farmergyártója és forgalmazója, a folyamatosan növekvő költségek miatt korábban a német és a nyugat-európai, a közelmúltban pedig lengyelországi és oroszországi üzemét is bezárta. A lap információi szerint a továbbiakban "a cégnél előtérbe kerül a bérgyártás, illetve a távol-keleti termelés".

[origo]/MTI

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről