Szerdán dönthet a kormány az elvárt adóról

Vágólapra másolva!
Lapértesülések szerint mai ülésén dönthet az elvárt adó pótlásáról a kormány. Erre utal, hogy a tervek szerint Veres János pénzügyminiszter jelen lesz a kormányszóvivői tájékoztatón - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Egyes sajtóhírek szerint kedden a gazdasági kabinet ülésén szerepelt volna az Alkotmánybíróság által (Ab) megsemmisített adó pótlása, a kabinet azonban nem ülésezett tegnap. A lap forrásai szerint az elvárt adó ügye nem igényelte a gazdasági kabinet bevonását, a kormány e fórum nélkül is meg tudja hozni a döntést.

Az elvárt adót előző héten meszelte el az Alkotmánybíróság, az adó története azonban ezzel nem zárult le. A taláros testület ugyanis a határozat kihirdetésének napjával semmisítette meg a vonatkozó jogszabályokat, így azok - elvileg - az év első két hónapjában még hatályosak, így arra az időszakra adóelőleget kellene fizetni (néhány szakértő azonban ezt is vitatja, mivel éves adóról van szó, így szerintük értelmezhetetlen az előlegfizetés).

A kormány előtt tehát többféle döntési lehetőség áll. Javasolhat olyan törvénymódosítást, ami alapján január elsejéig visszamenőleg kiiktatják az elvárt adót, és visszafizetik a már befizetett előlegeket. Ilyen tartalmú javaslatot egyébként már benyújtott a parlamentnek a Fidesz. Az sem kizárt, hogy ragaszkodnak az első két hónapra jutó pár milliárdos bevételhez - Veres János eddigi megnyilatkozásaiban például rendre felhívta a figyelmet arra, hogy az Ab nem január elsejével semmisítette meg a jogszabályokat.

A kormánynak arról is döntenie kell, hogy miből pótolja a kieső, mintegy 50 milliárd forintot. Kevésbé valószínű, hogy újabb adóemelésekre határozzák el magukat, inkább a kiadások megkurtítása, a tartalékok felhasználása jöhet szóba.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!