Büntetik a renitens önkormányzatok kórházait

Vágólapra másolva!
Szakemberek szerint lassú halálra ítélik azokat a kórházakat, amelyekben jelentősen csökkentik az aktív ágyak számát. A fővárosi önkormányzat egészségügyi bizottságának kalkulációja szerint az aktív kapacitások 25-30 százalékos lefaragása jelenti a lélektani határt. Amennyiben ennél több gyógyító ágyat vonnak ki a finanszírozásból, az intézmény működésképtelenné válik - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A szakminiszter által március 8-án közzétett végleges ágyszámelosztási listából kiderül: legalább ötven olyan kórház van, amelyben az aktív ágyak számát drasztikusan csökkentette vagy lenullázta az egészségügyi tárca. A bejelentés másnapján a Fidesz válságtanácskozást hívott össze, amelyen a résztvevők úgy döntöttek: valamennyi jogorvoslati lehetőséggel élni fognak az átszervezés megakadályozása érdekében, és az új finanszírozási szerződéseket az ellenzéki intézményi fenntartók (önkormányzatok, illetve megyei közgyűlések vezetői) nem írják alá.

A tárca illetékese azonban gyorsan hozzátette: akkor sem maradnak ellátás nélkül a betegek, ha az áprilistól érvényes finanszírozási szerződést nem látják el kézjegyükkel a helyhatóságok vezetői. Egy kormányrendelet értelmében azok a kórházak is kapnak (átmenetileg változatlan) finanszírozást, amelyek fenntartói nem írják alá az új OEP-szerződést.

A lap értesülése szerint azonban ezeket az intézményeket a maga sajátos eszközrendszerével bünteti majd a minisztérium. Az érvényes szerződéssel nem rendelkező kórházak ugyanis nem vehetnek részt azon a 7,5 milliárd forint összértékű pályázaton, amelyből a szerkezetátalakítás véghezvitelét támogatják. Úgy tudni, hogy ebből a pénzből fedeznék az elbocsátani tervezett orvosok és szakdolgozók végkielégítését is.

Az átalakítás zökkenőmentes lebonyolítására kilenc miniszteri megbízott vehette át a napokban munkaszerződését. A koordinátorok megbízása június végéig szól. A miniszteri megbízottak, egy kivételtől eltekintve külön díjazás ellenében végzik majd a munkát. Jóllehet a szakembereket állami feladattal bízták meg és a honoráriumukat közpénzből fizetik, a minisztériumban többszöri megkeresésünk ellenére nem adtak felvilágosítást a díjazásuk összegéről.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!