GKI: Idén 3 százalékkal bővül a GDP

Vágólapra másolva!
A GDP 3 százalékkal nő 2007-ben, a lakossági fogyasztás stagnál, a beruházások pedig 4 százalékkal bővülnek - ismertette a GKI Gazdaságkutató Zrt. prognózisát Vértes András elnök. Az ország külső egyensúlyi feltételei kedvezőek, és a magyar gazdaság jó irányba halad.
Vágólapra másolva!

"A magyar gazdaság rossz mutatókkal rendelkezik, de jó irányba fordul" - jellemezte a makrogazdasági helyzetet Vértes András. A bruttó hazai termék (GDP) idén 3 százalékkal nő, amelynek hátterében a belföldi kereslet csökkenése, és az ipari termelés 9 százalékos valamint az export 14 százalékos bővülése áll, miközben az import 11 százalékkal emelkedik - tette hozzá a GKI elnöke.

Vértes András szerint 2007-ben a beruházási folyamatok jelentik a bizonytalansági tényezőt, a GKI a tavalyi 1,8 százalékos csökkenés után 4 százalékos növekedést vár.

A fogyasztásra ható tényezők közül a nettó bérek 3 százalékkal emelkednek (7 százalékos bruttó bérnövekedés mellett), ugyanakkor a reálbérek 3,5 százalékkal csökkennek. A GKI előrejelzése szerint a nettó megtakarítási ráta 3,1 százalék lesz 2007-ben, a bruttó megtakarítása ráta pedig 7,5 százalék.

A GKI 8,5-9 százalékos februári-márciusi inflációs csúcsra számít, 2007 átlagában pedig 6,5 százalékos átlagos áremelkedést vár, szemben a decemberi prognózisban rögzített 5,8 százalékkal.

"Decemberre a 12 havi áremelkedési ütem 4,5 százalékra csökkenhet, s ennek nyomán az alapkamat 6 százalékra módosulhat" - mondta a GKI elnöke.

Az átlagos euróárfolyam 2007-ben 252 forint lesz, ha ennél erősebben alakul a forint árfolyama, akkor a jegybank kamatcsökkentéssel állíthatja meg a folyamatot - jelezte Vértes András.

A jelenlegi árfolyamrendszer várhatóan nem változik - mondta Akar László. A vezérigazgató szerint feltételezve, hogy Magyarország 2008 végén, 2009 elején beléphet az ERM II. rendszerbe, nincs értelme eltörölni az árfolyamsávot.

"Az árfolyamsáv eltörlése spekulációs hullámot indíthat el, a forint erőteljes felértékelődését hozhatja magával, ami nem érdeke a gazdaságnak" - fogalmazott Akar László.

A kormány 6,8 százalékos GDP-arányos államháztartási deficitjénél némileg kisebbet 6,5 százalékot vár a GKI 2007-re, de a kutatók úgy vélik, hogy a MÁV-adósság átvállalása esetén a deficit elérheti a kormány által rögzített mértéket.

A külső egyensúlyi folyamatokat kedvezőnek minősítette a GKI: a külső finanszírozási igény - a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege - a tavalyi 4,8 milliárd euróról idén 4 milliárdra csökken, ami a GDP százalékában a 2006. évi 5,4 százalékkal szemben 4 százalékot jelent 2007-ben. Ezen belül a folyó fizetési mérleg deficitje a tavalyi 5,6 milliárd euróról idén 5 milliárd euróra mérséklődik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről